Home / ZANIMLJIVOSTI / OVI BROJEVI IMAJU POSEBNO ZNAČENJE KOD HRIŠĆANA: Evo koji su srećni, a koji nesrećni!

OVI BROJEVI IMAJU POSEBNO ZNAČENJE KOD HRIŠĆANA: Evo koji su srećni, a koji nesrećni!

Hrist-Bogorodica-Hriscanstvo

Brojevi se često koriste kao posebni simboli za tumačenje određenih pojava.

Složena simbolika brojeva seže natrag u antičko doba. U mnogim tradicijama oni su povezani s kosmički principima, vladajući kretanjem meseca i planeta, kao i biljem, životinjama i ljudskim životima. Numerologija je jedna od najstarijih nauka.

Kulture širom sveta koriste simbolički pojedine brojeve. U hrišćanstvu su najpopularniji sledeći brojevi.

Broj 12: Ovo je veoma važan biblijski broj. U hrišćanstvu broj dvanaest je broj opšteg ispunjenja, budući broj Hristovih učenika kao i broj plemena Izrailja. Postoji takođe dvanaest kapija nebeskog grada Jerusalima, a Drvo života je nosilo dvanaest plodova.

Broj 4: Ovaj broj se prikazuje pomoću kvadrata, krsta ili uglomera, jeste broj uređenosti sveta koji kvantifikuje prirodu (četiri elementa, četiri stanja materije) četiri strane sveta i četiri anđela uništenja na četiri ugla zemlje, četiri godišnja doba, četiri životna doba- detinjstvo, mladost, zrelost i starost.

Broj 7: Prema Knjizi postanja Bog završava svet za šest dana, a sedmog se odmara. U hrišćanstvu predstavlja broj smrtnih grehova: gordost, zavist, bes, škrtost, lenjost, prejedanje i pohota. Sedam godina nesreće sleduje onome ko polomi ogledalo. Biti na sedmom nebu, znači biti na vrhuncu sreće.

Broj 8: Simboliuje pravdu, vaskrsnuće i božje savršenstvo. Broj osam kod hrišćana simbolizuje dolazak božje pravde i novog doba koje za pravednike počinje posle božjeg suda. U numerologiji broj osam je i simbol savršenstva kao i beskonačnosti.

(Izvor:opanak.rs)

Check Also

ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG GASTARBAJTERA: Vratio se iz Čikaga posle 23 godine, evo šta sada misli o životu u Srbiji

Mnogi ljudi iz Srbije tokom devedesetih godina otišli su trbuhom za kruhom u inostranstvo. Među …