Home / ZANIMLJIVOSTI / Ovo je SRPKINJA koja se NIJE ODREKLA PRAVOSLAVLJA, a vladala je SLOVENCIMA i oni su je OBOŽAVALI! (FOTO)

Ovo je SRPKINJA koja se NIJE ODREKLA PRAVOSLAVLJA, a vladala je SLOVENCIMA i oni su je OBOŽAVALI! (FOTO)

Katarina-CeljskaFoto: Wikipedia/Public domain

Ovo je priča ne samo o Katarini Branković, već i burnoj istoriji Celja, četvrtog grada po veličini u Sloveniji

Katarina Branković, ćerka Đurđa Brankovića i supruga nemačkog grofa Urliha, imala je posede u Sloveniji i Hrvatskoj, a srpska gimnazija u Zagrebu nosi njeno ime.

Udajom je dobila ime Katarina i zadržala svoju pravoslavnu veru.

5004Foto: Telegraf

Celje čija je bila poslednja grofica je inače četvrti grad po veličini u Sloveniji koji mami turiste svojim modernim načinom života, šoping centrima i sajmovima.

Zauzima odličan geografski položaj na samo sat vremena vožnje od Zagreba, Ljubljane i Graca…

Katarina Branković je živela dugo, ali sa puno iskušenja, nemira i lutanja. Njena trasa je bila preko Beča i Venecije do Carigrada, gde je upoznala veliki broj ljudi, pripradnika različitih naroda, vera i kultura. Međutim, na privatnom planu bila je nesrećna majka, tiha i trpeljiva supruga, a odana kćerka i sestra.

Držala je do svog visokog porekla i položaja, bila je darovita i uporna osoba, nije se predavala čak i u najtežim trenucima. Ni kada je sahranjivala decu, ni kada su joj otimali imanja, ni kada je bila u tamnici. Njen život je bio buran i gorak, ali dostojanstven i poučan.

Kada krenete u obilazak Celja i posetite Knežev dvor, Crkvu Svetog Danila ili zgradu Stare Grofovije, pločnici su ti koji vam pričaju istoriju.

5004Foto: Telegraf

Kroz vekove grad je menjao imena: u vreme Kelta, Celje se zvalo Kelea, što je na keltskom značilo sklonište, za vreme Rimljana Celeia, a u vreme vladavine rimskog cara Klaudija Claudia, Celeia.

U gradu je bilo i središte Grofova Celjskih, koji su po njemu i dobili ime.

Katarina Branković, kći despota Đurđa Brankovića, bila je udata za Ulriha II Celjskog i bila je poslednja celjska grofica.

5004Foto: Telegraf

Celje je više vekova bilo u posedu Habzburgovaca. 1918. godine grad se priključuje Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, kasnije Jugoslaviji, da bi danas bio jedan od vodećih gradova Slovenije.

Na najbližem brdu nalazi se staro utvrđenje Celjski grad (407 m n. v.).

Zanimljiv dvorac sa zidinama, koji s brežuljka iznad grada vlada već vekovima, nudi bogat animacijski program, organizaciju venčanja i tematske obilaske.

(A. Đokić)

Check Also

ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG GASTARBAJTERA: Vratio se iz Čikaga posle 23 godine, evo šta sada misli o životu u Srbiji

Mnogi ljudi iz Srbije tokom devedesetih godina otišli su trbuhom za kruhom u inostranstvo. Među …