Home / ZANIMLJIVOSTI / Ovo je SRPKINJA koja se NIJE ODREKLA PRAVOSLAVLJA, a vladala je SLOVENCIMA i oni su je OBOŽAVALI! (FOTO)

Ovo je SRPKINJA koja se NIJE ODREKLA PRAVOSLAVLJA, a vladala je SLOVENCIMA i oni su je OBOŽAVALI! (FOTO)

Katarina-CeljskaFoto: Wikipedia/Public domain

Ovo je priča ne samo o Katarini Branković, već i burnoj istoriji Celja, četvrtog grada po veličini u Sloveniji

Katarina Branković, ćerka Đurđa Brankovića i supruga nemačkog grofa Urliha, imala je posede u Sloveniji i Hrvatskoj, a srpska gimnazija u Zagrebu nosi njeno ime.

Udajom je dobila ime Katarina i zadržala svoju pravoslavnu veru.

5004Foto: Telegraf

Celje čija je bila poslednja grofica je inače četvrti grad po veličini u Sloveniji koji mami turiste svojim modernim načinom života, šoping centrima i sajmovima.

Zauzima odličan geografski položaj na samo sat vremena vožnje od Zagreba, Ljubljane i Graca…

Katarina Branković je živela dugo, ali sa puno iskušenja, nemira i lutanja. Njena trasa je bila preko Beča i Venecije do Carigrada, gde je upoznala veliki broj ljudi, pripradnika različitih naroda, vera i kultura. Međutim, na privatnom planu bila je nesrećna majka, tiha i trpeljiva supruga, a odana kćerka i sestra.

Držala je do svog visokog porekla i položaja, bila je darovita i uporna osoba, nije se predavala čak i u najtežim trenucima. Ni kada je sahranjivala decu, ni kada su joj otimali imanja, ni kada je bila u tamnici. Njen život je bio buran i gorak, ali dostojanstven i poučan.

Kada krenete u obilazak Celja i posetite Knežev dvor, Crkvu Svetog Danila ili zgradu Stare Grofovije, pločnici su ti koji vam pričaju istoriju.

5004Foto: Telegraf

Kroz vekove grad je menjao imena: u vreme Kelta, Celje se zvalo Kelea, što je na keltskom značilo sklonište, za vreme Rimljana Celeia, a u vreme vladavine rimskog cara Klaudija Claudia, Celeia.

U gradu je bilo i središte Grofova Celjskih, koji su po njemu i dobili ime.

Katarina Branković, kći despota Đurđa Brankovića, bila je udata za Ulriha II Celjskog i bila je poslednja celjska grofica.

5004Foto: Telegraf

Celje je više vekova bilo u posedu Habzburgovaca. 1918. godine grad se priključuje Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, kasnije Jugoslaviji, da bi danas bio jedan od vodećih gradova Slovenije.

Na najbližem brdu nalazi se staro utvrđenje Celjski grad (407 m n. v.).

Zanimljiv dvorac sa zidinama, koji s brežuljka iznad grada vlada već vekovima, nudi bogat animacijski program, organizaciju venčanja i tematske obilaske.

(A. Đokić)

Check Also

NA AMERIČKOM NEBU PRIMEĆEN ČUDAN, UŽARENI OBJEKAT KOJI „IZLEĆE IZ MUNJE“ (ŠOK VIDEO)

Na američkom nebu primećen je neobičan, užareni objekat koji „izleće iz munje“. Video je objavljen …