Home / ZANIMLJIVOSTI / OVO JOŠ NISTE VIDELI: Neobična biljka napala australijski gradić! Meštani: Iscrpljeni smo i fizički, a psihički još više. Srećom neće nam ubiti pse i mačke! (VIDEO)

OVO JOŠ NISTE VIDELI: Neobična biljka napala australijski gradić! Meštani: Iscrpljeni smo i fizički, a psihički još više. Srećom neće nam ubiti pse i mačke! (VIDEO)

500
Brzorastuća trava potpuno je zatrpala australiski gradić Vangarat

Velika suša učinila je da se ona toliko namnožila da građani više ne znaju kako da se reše hrpetina suve trave koja im se gomila po dvorištima i oko kuća. Neke su kuće zatrpane do krova, a svako domaćinstvo dnevno potroši nekoliko sati kako bi ih barem malo raščistili.

– Iscrpljeni smo i fizički, a psihički još više. Srećom neće nam ubiti pse i mačke, ali pravi nam veliki nered – kaže jedan od meštana.

Biljka nije opasna, osim po koze ukoliko je pojedu previše. Također, pošto ne predstavlja opasnost od požara, vlasti ne pomažu građanima da je očiste. Ovu vrstu trave u Australiji nazivaju i „Hairy panic“ (u slobodnom prevodu „dlakava panika“), a poznata je pod latinskim nazivom Panicum effusum. Taj je naziv dobila zbog dugih vlati pored listova, koji se suše, otpadaju i zatim gomilaju.

Vrlo brzo raste, a njihovo formiranje u ogromna klupka suhe trave ima i reproduktivnu funkciju budući da ta klupka u sebi sadrže sjeme biljke. Potencijalno je smrtonosna za ovce ako ih pojedu u ogromnim količinama jer mogu razviti bolest „velike žute glave“ – piše BBC.

Pogledajte video:


(Kurir)

Check Also

POLICIJA UPALA U CRKVU NA USKRS DA ISTERA VERNIKE, A ONDA JE DOŠAO PASTOR (VIDEO)

Ovaj video je nastao u Kanadi u gradu Kaljari. Poljski pastor je jedino na ovaj …