Home / ZANIMLJIVOSTI / OVO NIKAKO NE SMETE DA RADITE U NOVOGODIŠNJOJ NOĆI: Ako plačete, dajete novac ili iznosite đubre, BIĆETE NESREĆNI!

OVO NIKAKO NE SMETE DA RADITE U NOVOGODIŠNJOJ NOĆI: Ako plačete, dajete novac ili iznosite đubre, BIĆETE NESREĆNI!

Postoje neka uobičajena pravila ponašnja koja važe samo 31. decembra i 1. januara, a za koja se veruje da će u narednoj godini doneti sreću ili nesreću.

sat- sampanjac- nova- godina

Predstavljamo vam nekoliko pravila kojih se morate pridržavati ako želite da vam se ispune želje:

Ne pozajmljujte novac – Ni 31. decembra ni 1. januara, jer takvo započinjanje godine predskazuje 12 meseci materijalnih problema.

Ne iznosite ništa iz kuće 1. januara – Ništa znači bukvalno ništa! Ovo važi čak i za đubre. Doslovno baš ništa ne sme da napusti vaš dom prvog dana u godini. Doduše, ovo pravilo je fleksibilno i zavisi od kulture i sklonosti. Dok se u nekim kulturama smatra da je u redu da se iznose stvari 1. januara, ako se prethodno nešto unese u kuću, u drugim smatraju da nije dobro čak ni istresati tepihe tog dana. Čime ćete se od ova dva upravljati – odlučite sami.

Prva osoba koja stupi u kuću nakon ponoći ne bi trebalo da bude žena, jer se smatra da to donosi nesreću. Isto tako, baksuzom se smatra ako osoba koja prva uđe u kuću ima plavu ili crvenu kosu.

Hrana koja nije poželjna – Lošim znakom se smatra da na prvi dan nove godine jedete piletinu ili ćuretinu. Razlog ovom verovanju je što se domaće ptice u dosta kultura smatraju “prljavim”. Shodno tome se veruje da “prljavštine” koju tako unesete u kuću nikako nećete moći da se otarasite cele godine. U suštini – ta “prljavština” je zapravo simbol siromaštva i lošeg materijalnog stanja.

Posao – Smatra se da (iako kao što smo pomenuli treba uraditi neku sitnicu u vezi sa poslom) nije dobro raditi previše 1. januara. Veliko angažovanje, posebno započinjanje neke nove aktivnosti 1. januara znači da ona neće biti uspešna.

Pranje – nemojte prati veš niti sudove 1. januara. U nekim kulturama postoji verovanje da ako na ovaj dan perete – to znači da će neko iz kuće „nestati“ u sledećoj godini.

Lomljenje, razbijanje, plakanje – Pazite da prvog dana nove godine nešto ne razbijete ili ne slomite, jer se i to smatra lošim znamenjem. Isto tako – izbegnite plakanje prvog – jer se i u tom slučaju smatra da će vas ova aktivnost pratiti cele nove godine.

Vreme – kada se probudite u prvom jutru nove godine – pogledajte kroz prozor kakvo je vreme. I za vreme postoje duboko ukorenjena sujeverja:

Ukoliko vetar toga dana duva sa juga – znači da će naredna godina biti dobra i bogata.

Ukoliko vetar duva sa severa – cela godina će biti hladna i sa lošim vremenom.

Ukoliko vetar duva sa istoka – godina će doneti nestašice i nevolje.

Ukoliko vetar duva sa zapada (ovo je najčudnije) – biće dovoljno ribe i mleka, ali će jedna važna svetska figura umreti.

Ukoliko vetra 1. januara uopšte nema – čeka nas vesela i bogata godina.

(Telegraf.rs)

Check Also

ČUDO SVETE PETKE: ALBANCI HTELI DA GA UBIJU, JER NIJE HTEO DA IM PRODA IMANjE, A ONDA JE…

1986.godine u manastiru Sv. Petke u Stublu kod Kraljeva zapisano je sledeće svedočanstvo: Dragiša Gojkvić, …