Home / ZANIMLJIVOSTI / OVO PITANJE MUČI MNOGE: Da li je dobro ići u CRKVU kada kod žena nastupe „ONI DANI“ u mesecu? EVO ODGOVORA!

OVO PITANJE MUČI MNOGE: Da li je dobro ići u CRKVU kada kod žena nastupe „ONI DANI“ u mesecu? EVO ODGOVORA!

Da li treba ići u crkvu za vreme menstrualnog ciklusa nije još uvek iskristalisano u srpskom narodu. U davna vremena verovalo se da je žena tokom menstrualnog ciklusa nečista, te u tim danima nije posećivala crkvu.
molitva-1
Kad prođete pored crkve i primetite da je u toku venčanje ili krštenje, možda ćete videti i grupu žena i devojaka koje stoje ispred, i to su uglavnom žene koje imaju ciklus.

Verovanje da je žena nečista tokom mesečnog ciklusa datira još od davnina kada nisu postojali higijenski materijali, pa se ženama krv slivala niz noge. U tom periodu, vernice su izbegavale da odlaze u hram kako ga ne bi isprljale.

Međutim, i danas vlada poprilično slično mišljenje o tome da žene ne bi trebale ulaziti u hram za vreme ciklusa, iako danas postoji bezbroj higijenskih srestava koje sprečavaju da se tako nešto desi. To verovanje se prenosi sa kolena na koleno i vrlo je rasprostranjeno, iako je u pitanju čista paganska zabluda.

Sam patrijarh Pavle pokušao je da iskoreni ovu zabludu i objasni vernicama da tokom “onih dana” ne treba da izbegavaju odlazak u crkvu. Razlog je prost – Bog je ženi podario telo koje funkcioniše tako.

“Menstruacija je jednostavno normalan deo ženskog tela, a ono što nam je Bog podario, nikako ne može da bude nešto što nas prlja ili čini nepodobnim za odlazak u sveti hram.”

U svojoj knjizi “Post i Sveto pričešće u Pravoslavnoj Crkvi” on govori sledeće:

“Kako savremena higijenska sredstva mogu da spreče da se slučajnim istečenjem krvi hram ne učini nečistim, smatram da i sa te strane nema smetnje da žena za vreme mesečnog pranja, uz potrebnu obazrivost i preduzete higijenske mere može dolaziti u crkvu, celivati ikone, primiti naforu i osvećenu vodicu, kao i učestvovati u pojanju”, zapisao je patrijarh.

Takođe, Sveti Grigorije, čudotvorac iz trećeg veka je još odavno pokušao da odvrati vernike od ove zablude:

“Ženama ne treba braniti da ulaze u hram u periodu kada imaju mesečni period, jer dejstvo koje naša priroda projavljuje na našem telu ne može se smatrati grešnim“, zapisao je Sveti Grigorije.

Većina svetovnih ljudi se slaže oko toga da žena ne treba da se pričešćuje tokom ciklusa.

Patrijarh Pavle je rekao da se može napraviti izuzetak samo ukoliko je žena na samrtnoj postelji i treba poslednji put da se pričesti.

Sveti Dionisije, episkop iz Atine odavno je rekao da ako su žene verne i pobožne, neće se usuditi niti da pristupe Svetoj trpezi, niti da prime Telo i Krv Hristovu (pričeste se),

jer za ovaj trenutak čovek mora da bude čist i telom i dušom.

“Nije ispravno ženu ili devojku koja ima menstruaciju lišiti svetog pričešća jer se mesečni ciklus ne dešava njenom voljom.

Svi znamo za događaj o krvotočivoj ženi koji je opisan u jevanđelju. Žena koja je dugo godina patila od bolesti tečenja krvi, ponizno se približava Gospodu Hristu, dotiče rub njegove odeće i istog trenutka biva izlečena.

Ako je dakle ta žena s pravom dodirnula odeću našeg Gospoda, zašto bi nekome na kome se projavljuje dejstvo ljudske prirode trebalo zabraniti pristup crkvi Božijoj?”, zapisao je svetac pre skoro dve hiljade godina.

(Izvor: Opanak.rs)

Check Also

MEDIJI PRENOSE: U SAD IDENTIFIKOVAN JEDAN OD NAJMISTERIOZNIJIH SERIJSKIH UBICA SVIH VREMENA (VIDEO)

Sjedinjene Države identifikovale su jednog od najtraženijih serijskih ubica kasnih 1960-ih, poznatog kao Zodijak, navodi Fox …