Home / ZANIMLJIVOSTI / PAZITE, OVAJ MESEC VAM MOGU STIĆI VELIKI RAČUNI ZA STRUJU: Manje novca ćete dati samo ako uradite sledeće stvari

PAZITE, OVAJ MESEC VAM MOGU STIĆI VELIKI RAČUNI ZA STRUJU: Manje novca ćete dati samo ako uradite sledeće stvari

struja-poskupljenje
Umesto lepog proleća, u Srbiji se pojavila neka kombinacija jeseni i zime, pa je tako produžena grejna sezona, a na sve to, mnogi se žale da im je hladno i da ne mogu da se zagreju.

Kao što je praksa pokazala dosad, obično kad je hladno vreme produženo, računi za struju su uvećani – građani se dogrevaju, a kad dođe račun – usledi šok!

Zato, pamet u glavu, poštujte ovih nekoliko saveta koji mogu da vam obezbede topli dom, a da pare ostanu u džepu.

Pre svega, kada nešto pečete, malo ranije isključite rernu, jer tako će toplota da dovrši jelo, a kad je jelo gotovo, slobodno otvorite rernu, pa ćete tako zagrejati celu prostoriju.

Oko prozora stavite sunđere ili selotejp traku, kako vetar ne bi dodatno produvavao stan. Istuširajte se toplom vodom, ali bojler isključite pre tušiiranja. Naravno, uključujte ga noću .

A ovo je još 10 praktičnih saveta za uštedu električne energije:

1. Sijalice: Gasite sijalice svaki put kada izađete iz prostorije, a prepuručuje se i da ih zamenite štedljivim koje traju i do pet puta duže.

2. Utičnice: Punjači za mobilne telefone, tablete, zatim računari koji su uključeni u struju, troše je čak i kada se ne koriste. Čak i televizor kada je isključen troši 24 odsto energije.

3. Pegla: Peglajte ređe, a više stvari odjednom.

Nikada ne peglajte peškire i kuhinjske kripe – oni su već otkuvani, a samo trošite struju peglajući ih – zabluda je da se tako ubijaju bakterije.

4. Bojler: Uključujte ga isključivo tokom noći i redovno čistite od kamenca, jer će mu tako manje trebati da se zagreje – kamenac usporava grejanje.

5. Šporet: Poklopite šerpu tokom kuvanja, jer se tako brže skuva i troši manje struje samim tim.

6. Mašina za veš: Izbegavajte programe na 90 stepeni, podjednako su efikasni i oni od 60 i 40 stepeni.

Izbegavajte sušilice za veš. Uvek napunite mašinu do vrha, jer prazna troši isto energije koliko i skroz puna, pa nema potrebe da je “štedite”.

7. Grejalice: One prosto “jedu” struju. Jeftinije je da se grejete na klimu!

8. Kompjuter: Isključite ga iz struje kad god ga ne koristite. “Stend baj” opcija ne štedi energiju, a isključujte i monitor kada vam ne treba.

9. Kupujte štedljive uređaje: Danas vsi moderni i novi uređaji imaju deklaraciju da su štedljivi, pa birajte takve ukoliko kupujete neki. Obično nema razlike u ceni.

10. Frižider: Temperaturu držite na 3-5 stepeni Celzijusa, a redovno ga čistite jer pojava leda povlači više energije.

(Srbijadanas.com)

Check Also

BEG IZ POLICIJE: RUS SKOČIO KROZ PROZOR SA RADIJATOROM ZA KOJI JE BIO VEZAN LISICAMA! (VIDEO)

Muškarac iz Rusije koji beži iz policijske stanice iskačuči kroz prozor sa radijatorom u ruci postao je potpuni …