Home / ZANIMLJIVOSTI / POGLEDAJTE MOĆNI RUSKI NOSAČ AVIONA: Zove se po admiralu SSSR-a, za koga kažu da je bio Srbin!

POGLEDAJTE MOĆNI RUSKI NOSAČ AVIONA: Zove se po admiralu SSSR-a, za koga kažu da je bio Srbin!

admiral-kuznjecov
“Admiral flote Sovjetskog Saveza Kuznjecov“. Tako se zvanično zove jedini aktivni ruski nosač aviona koji je ujedno i admiralski brod Vojnomorske flote Ruske Federacije, odnosno ruske ratne mornarice.

Sagrađen je u Crnomorskom brodogradilišnom zavodu, jedinom koje je u SSSR bilo zaduženo za gradnju nosača aviona, i prvobitno se zvao “Riga“. Porinut je pod imenom “Leonid Brežnjev“, ukrcan je zbog proba pod imenom “Tbilisi“, i tek je nakon toga dobio svoje konačno ime.

Čovek po kome se zove bio je admiral flote Sovjetskog Saveza Nikolaj Gerasimovič Kuznjecov, legenda Drugog svetskog rata, nosilac četiri Ordena Lenjina, dva Ordena Ušakova, tri Ordena Crvene zastave i po jednog Ordena Crvene zvezde i Ordena Znaka časti.

Navodno je potomak srpskih iseljenika u Rusku imperiju, ali to treba uzeti sa velikom dozom rezerve i nikako zdravo za gotovo.

Ovaj nosač aviona je imao sestrinski brod, “Varjag”, koji nikada nije stavljen u upotrebu jer se pre nego što je to moglo da se desi, raspao Sovjetski Savez; Ukrajina je naposletku prodala taj nosač aviona Kini pod uslovom da ne bude korišćen u vojne svrhe, pa se danas zove “Liaoning”.

Dizajn “Admirala Kuznjecova” (skraćena verzija imena) drugačiji je od dizajna američkih nosača aviona, budući da je njegova namena drugačija.

Zvanični opis ovog tipa broda bio je “teška nosačkoavionska krstarica“, a funkcija mu je da štiti i podržava strateške nuklearne podmornice, bojne brodove i avione u sklopu ruske ratne mornarice.

Težak je između 43-55.000 tona, dugačak je 306,5 metara, ima gaz od 9,1 metra, kreće se brzinom od 32 čvora, posadu mu čini 1.960 ljudi, i može da primi između 41-52 aviona.

Naravno, ima i odlično fiksirano naoružanje kao što su 8 mornaričkih šestocevnih 30-milimetarskih topova AK-630, 12 protivbrodskih projektila P-700 Granit, i tako dalje. Osnovni borbeni avion koji se nalazi na “Admiralu Kuznjecovu” je lovac Su-33 koji je unapređena, takozvana mornarička verzija aviona Su-27.

Međutim, ima i drugih letelica kao što su helikopteri Ka-27 i Ka-27S koji služe za protivpodmorničko dejstvovanje, pretragu i spasavanje, kao i za transport manjeg broja ljudi. Premda se “Admiral Kuznjecov” još od devedesetih godina vozikao po Mediteranu, tek je prošlogodišnji dolazak privukao značajnu pažnju.

Oktobra 2016. godine isplovio je iz Murmanska zajedno sa još sedam drugih ratnih brodova među kojima je bila i bojna krstarica “Petar Veliki” koja ide na nuklearni pogon. Uz pratnju britanskih brodova prošao je kroz Lamanš, a tamošnji stručnjaci su diskutovali o tome da to samo Putin testira kuraž zvaničnog Londona.

Krajem istog meseca prošao je kroz Gibraltarski moreuz, a početkom novembra pored istočnih obala Krita. Sredinom tog meseca stigao je na svoje odredište u blizini sirijske obale i učestvovao u velikoj operaciji protiv Islamske države i Al-Nusre. Tokom oktobra i novembra dva ruska aviona sa ovog nosača pala su u more, jedan MiG-29K i jedan Su-33.

“Admiral Kuznjecov” se 9. februara ove godine vratio u Severomorsk pošto Rusija smanjuje intenzitet svoje intervencije u Siriji koja više nije toliko neophodna. Interesantno je to što je Putin 23. februara izjavio da je ubacivanje ovog nosača u mediteransku borbu bila njegova lična inicijativa.

(Pravda.rs)

Check Also

PROGUTALA GA ZEMLJA NA STANICI USRED NJUJORKA, PA GA U RUPI NAPALI PACOVI! (VIDEO)

Amerikanca koji je čekao autobus na stajalištu usred Njujorka progutala je zemlja, a kada je …