Home / ZANIMLJIVOSTI / Posetite svetski sajam 1893, bez mašine za putovanje kroz vreme (VIDEO)

Posetite svetski sajam 1893, bez mašine za putovanje kroz vreme (VIDEO)

luna-parkModel virtuelnog svetskog sajma u Čikagu 1893. godine je projekat tima čiji je cilj da uz pomoć virtuelnih stimulacija predstavi urbane sredine

Virtuelna stvarnost obećava savremenom čoveku da može da putuje svuda po Zemljinoj lopti i u svakom trenutku, a da pritom ne bira samo odredište, nego i vremenski period. Ovo je rešenje za sve one koji nemaju mogućnosti da potroše toliko vremena i novca na putovanja, a ipak žele da istraže mnoge lokacije.

Tako na Institutu za digitalno istraživanje i obrazovanje UCLA postoji odeljenje pod nazivom Tim za urbanu simulaciju. Cilj ovog tima je da izgradi virtuelne stimulacije stvarnih urbanih sredina. Jedan od njihovih projekata je model virtuelnog svetskog sajma u Čikagu 1893. godine.

Sajam je predstavljao proslavu 400. godišnjice dolaska Kolumba u Novi svet. Izložba je bila ogromna, prostirala se na 256 hektara, uključujući zgrade, jezera, vrtovi i sajmišta koji su napravljeni specijalno za potrebe ovog sajma.

Od svih građevina, ostala je samo jedna koja sada predstavlja Muzej sajma i industrije. Tim je prikazao virtuelni model u muzeju nekoliko puta, a time je prezentovao ažurirane modele i dao javnosti šansu da istraže prošlost Čikaga.

Tim je stvorio tačan prikaz onoga kako je u osnovi izgledao ovaj sajam, a “posetioci” mogu da istraže ovo područje, čak i da uđu u neke od zgrada. Međutim, postoji i problem sa nedostatkom informacija i fotografija. Liza Snajder radi već skoro 20 godina na ovom projektu i tvrdi da ima još puno posla do kraja svog života.

Pogledajte video:(Telegraf.rs/ howstuffworks.com)

Check Also

ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG GASTARBAJTERA: Vratio se iz Čikaga posle 23 godine, evo šta sada misli o životu u Srbiji

Mnogi ljudi iz Srbije tokom devedesetih godina otišli su trbuhom za kruhom u inostranstvo. Među …