Home / ZANIMLJIVOSTI / POUČNA PRIČA o starom ocu i sedmorici sinova naučiće vas šta je ZAISTA važno u životu (ČITANJE 1min., MUDROST ZAUVEK)

POUČNA PRIČA o starom ocu i sedmorici sinova naučiće vas šta je ZAISTA važno u životu (ČITANJE 1min., MUDROST ZAUVEK)

stap-deka

Mudri otac na samrti je dao sinovima najvažniju stvar – životnu pouku.

Imao otac sedam sinova i na samrti ih sve okupi i reče im: – Uzmite svi po jedan štap i pokušajte ga slomiti! Svaki sin slomi svoj štap bez muke. – A sada mi dajte tih sedam štapova. Otac zaveza svih sedam štapova kanapom i reče: – A sada da vidim ko će ovo slomiti!

Svaki sin pokuša da slomi sedam štapova povezanih zajedno, ali ni jednom to nije uspelo. – Zapamtite pouku, reče otac – Budete li zajedno, niko vam ništa neće moći! Ubrzo zatim, otac je i umro. Nakon sahrane braća svratiše u krčmu. Svima koje su zatekli objašnjavali su kako im je otac bio mudar i nudili da pokušaju da slome sedam štapova povezanih zajedno. Nikome to nije uspelo. Dozlogrdilo to krčmaru, te on uze štapove, razveza kanap i slomi svaki štap jedan po jedan. – Imam i ja pouku – reče krčmar. – Nije snaga štapova u tome što su jedan uz drugoga, već u kanapu koji ih drži zajedno.

 

Check Also

ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG GASTARBAJTERA: Vratio se iz Čikaga posle 23 godine, evo šta sada misli o životu u Srbiji

Mnogi ljudi iz Srbije tokom devedesetih godina otišli su trbuhom za kruhom u inostranstvo. Među …