Home / ZANIMLJIVOSTI / PRETI NOVA KATASTROFA: JAPAN SE SPREMA DA ISPUSTI KONTAMINIRANU VODU IZ FUKUŠIME U MORE (VIDEO)

PRETI NOVA KATASTROFA: JAPAN SE SPREMA DA ISPUSTI KONTAMINIRANU VODU IZ FUKUŠIME U MORE (VIDEO)

Japanska vlada odlučila je da, skoro deceniju nakon incidenta u nuklearnoj elektrani Fukušimi, ispusti kontaminiranu vodu iz uništenog postrojenja u more, objavili su lokalni mediji.

Očekuje se da će ta odluka izazvati reakciju susednih zemalja, pre svega Južne Koreje, koja već hranu iz Japana testira na radijaciju, prenosi Rojters.

Kontaminirana voda u postrojenju je dugogodišnji problem Japana, a više od jednog miliona tona tečnosti nalazi se u tankerima.

Nuklearna elektrana Fukušima oštećena je nakon razornog zemljotresa i cunamija 2011. godine.

Japanski ministar industrije Hiroši Kadžijama izjavio je danas da još nije doneta konačna odluka, ali da će je vlada brzo doneti.

List Asahi preneo je da bi za sprovođenje takve odluke trebalo oko dve godine, jer kontaminirana voida mora da bude filtrirana pre nego što se konačno ispusti u more, odnosno okean.

Kompanija Tokio elektrik se pre dve godine izvinila nakon što je ustanovljeno da njihov sistem za filtraciju nije uklonio sve opasne materijale iz vode, kao i da planira da ukloni sve radioaktivne delove iz vode sem tritijuma koji se teško odvaja i koji je relativno bezopaan.

U međuvremenu, Južna Koreja je zabranila uvoz morskih plodova iz regiona fukušime i tražila od japanskog izaslanika pri ambasadi u Seulu da objasni na koji način Tokio planira da reši problem sa vodom.

(Tanjug)

Check Also

ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG GASTARBAJTERA: Vratio se iz Čikaga posle 23 godine, evo šta sada misli o životu u Srbiji

Mnogi ljudi iz Srbije tokom devedesetih godina otišli su trbuhom za kruhom u inostranstvo. Među …