Home / ZANIMLJIVOSTI / PREVELIK RAČUN ZA STRUJU? Ovim trikom možete odlično uštedeti!

PREVELIK RAČUN ZA STRUJU? Ovim trikom možete odlično uštedeti!

Ovo su proverene mere da značajno smanjite mesečnu potrošnju struje.

500

Računi za struju su nam „teška rana“, ali nije nemoguće smanjiti ih i to značajno.

U KUHINJI

Da biste uštedeli i smanjili potrošnju struje u kuhinji, termostat frižidera podesite između tri i pet stepeni Celzijusa. Redovno uklanjajte naslage leda iz frižidera zato što, osim što štedite energiju, produžavate i vek trajanja uređaja.

Bez potrebe ne otvarajte ni vrata rerne od šporeta jer se tako snižava temperatura za 15 stepeni, a ringlu na šporetu uvek birajte prema veličini posude u kojoj se priprema jelo. Posude uvek poklapajte kako biste skratili vreme kuvanja, a samim tim i potrošnju energije.

Pred kraj kuvanja, isključite ringlu i ostavite šerpu na ploči koja greje još izvesno vreme nakon što je isključena.

U KUPATILU

Prosečna porodica koristi mašinu za pranje veša, oko pet puta nedeljno. Ukoliko i vi spadate u ovu grupu a želite da smanjite račun za struju, mašinu uključujte noću, kada je električna energija četiri puta jeftinija. Koristite i kraće programe i nikad ne uključujte mašinu za veš polupraznu.

Zbog uštede energije i termostat bojlera podesite na temperaturu između 50 i 60 stepeni, ali angažujte i majstora da vam, obavezno, očisti kamenac na grejaču koji značajno produžava vreme zagrevanja i povećava potrošnju struje i izaziva kvarove bojlera.

U dnevnoj sobi

Ušteda energije u dnevnom boravku najčešće je vezana za osvetljenje. U prostoriji u kojoj niko ne boravi uvek treba gasiti svetlo, a poželjno je što više koristiti prirodno svetlo jer je ono najprijatnije i najzdravije za oči.

Koristite lampe za osvetljenje.

Lampe dosta manje troše struju, čak i od obišnih i štednih sijalica ..

Ljepša i efikasnija rasveta postiže se sa više manjih izvora svetlosti.

Kada se tuširate, takođe, možete uštedeti, Umesto da palite grijalicu u kupatilu, zatvorite tuš kabinu ili nabavite zavesu sa vašu kadu. Para od tople vode će vas grejati.

U spavaćoj sobi

Gasite i svetlo za sobom ako nikog nema u prostoriji jer sijalice pojedinačno nisu veliki potrošači, ali ukoliko upalite sve sijalice u kući u isto vreme, onda troše mnogo struje.

Check Also

PROGUTALA GA ZEMLJA NA STANICI USRED NJUJORKA, PA GA U RUPI NAPALI PACOVI! (VIDEO)

Amerikanca koji je čekao autobus na stajalištu usred Njujorka progutala je zemlja, a kada je …