Home / ZANIMLJIVOSTI / PRIJAVITE SE: U ovoj zemlji nude SIGURAN posao i platu od 1.000 EVRA NEDELJNO..

PRIJAVITE SE: U ovoj zemlji nude SIGURAN posao i platu od 1.000 EVRA NEDELJNO..

dublin-plataIvan Marinić se u Hrvatskoj suočio sa problemima odmah nakon završetka školovanja. Kad su bolnice tražile njegov kadar, on je želeo da se prijavi na posao, ali se suočio sa birokratskim problemima, pa je odlučio da spas pronađe u drugoj evropskoj zemlji

Prva hrvatska muška babica, Ivan Marinić, zbog nemogućnosti da dobije posao u struci odlučio je da spakuje kofere i da krajem marta ode u Irsku, gde ga čeka siguran posao, smeštaj i plata od 600 do 1.000 evra nedeljno.

Ivan je kontaktirao s budućim poslodavcima u Dablinu i dobio garanciju da ga kod njih čeka posao. U tom je trenutku odlučio da ode iz Hrvatske, a sada broji zadnje dane pre odlaska konobarišući u jednom kafiću u Slavonskom Brodu.

– Završio sam školu, odradio stažiranje, položio državni ispit i učlanio se u Hrvatsku komoru babica. Kad sam sve to obavio, ispostavilo se da za mene nema posla. Neću provesti pola života očekujući da se otvori slobodno mesto za mene, nego idem da ga sam pronađem – priča Marinić.

Kako kaže, pozvao je i prijatelje iz struke da mu se pridruže.

– Jedan kolega će doći u avgustu, nakon što odradi stažiranje. Verovatno neću ceo život provesti u Irskoj, vratiću se kući, ali ovo nije život kakav želim da živim – kaže Ivan, koji pojašnjava kako mu je drago što je uspeo da pronađe bilo kakav posao nakon završetka školovanja.

Ivan se u Hrvatskoj sa problemima suočio odmah nakon završetka školovanja. Kad su bolnice tražile njegov kadar, on je želeo da se prijavi na posao, ali se suočio sa birokratskim problemima.

On je, naime, prvi muškarac u Hrvatskoj koji se školovao za babicu. Međutim, sistem tada nije bio spreman za njega jer nije postojala muška verzija njegovog zanimanja, pa je Komora morala da menja pravilnik kako bi mu izdala licencu.

– Kad sam odlučio da upišem ovaj smer u medicinskoj školi, nisam ni sanjao da ću jednog dana izazvati pravu zbrku. Na kraju su mi izdali svedočanstvo u ženskom rodu, a uverenje o položenom stručnom ispitu je izdato tako da se iz njega ne može shvatiti jesam li muškarac ili žena – priča Ivan, koji dodaje kako mu je drago da je promenio sistem i ohrabrio druge momke da upišu ovaj smer.

(Telegraf.rs / jutarnji.hr)

Check Also

VULIN PRIZNAO: „TREBA ZAPLENITI VIŠE KOKAINA, MALO MI JE“ (VIDEO)

Na društvenoj mreži Tviter osvanuo je video snimak u kome ministar Vulin kaže da mu …