Home / ZANIMLJIVOSTI / Programeri i dalje najtraženiji, ali taj trend neće zauvek trajati! Možda vas iznenade najperspektivnija zanimanja u Srbiji..

Programeri i dalje najtraženiji, ali taj trend neće zauvek trajati! Možda vas iznenade najperspektivnija zanimanja u Srbiji..

racunar kompjuter operater koncentracija04

 

Stručnjaci za hardverski i softverski inženjering, elektotehniku i elektroniku, industrijsku tehniku i robotiku, oblast finansija, analitičari prometa i investicija, ali i stručnjaci za upravljanje rizicima u preduzećima, logističari za optimizaciju protoka robe od proizvođača do trgovina, samo su neke od profesija, koje će narednih godina biti na listi najplaćenijih i najtraženijih u Srbiji.

Analize Nacionalne službe za zapošljavanje pokazuju da će se i dalje visoko kotirati geentičari, molekularni biolozi, ali i stručnjaci za obrazovanje na daljinu, i za različite vrste ispitivanja i merenja svojstava materijala. Veće mogućnosti za zapošljavanje imaće i arhitekte, dizajneri, projektanti i mikortehničari.

Prema mišljenju Tatjane Vidaković iz “Infostuda” , sa trenutnim razvojem tehnologije znamo sigurno da će poslovi u IT-u i dalje cvetati.

Najtraženije profesije će biti “kompjuteraška“, što pokazuje i trenutna potražnja za programerima, JAVA, PHP, NET, IOS, kao i programerima mobilnih aplikacija.

Kada su u pitanju pozicije van IT oblasti rada, interesovanje vlada za kuvarima, auto-mehaničarima, frizerima, diplomiranim inženjerima elektrotehnike i vozačima.

I dok Nacionalna služba za zapošljavanje nema tačne podatke o plaćenosti određenih poslova, u “Infostudu” navode da su najplaćeniji senior IT stručnjaci i pozicije u visokom menadžmentu.

Najteže dolaze do posla radnici u oblasti kožarstva i tekstilstva, ali i mašinstva i obrade metala.

Tako na primer, teže dolaze do posla, tkači, obrađivači kože i krzna, metalostrugari, auto-limari, ali i daktilografi i birotehničari.

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Check Also

ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG GASTARBAJTERA: Vratio se iz Čikaga posle 23 godine, evo šta sada misli o životu u Srbiji

Mnogi ljudi iz Srbije tokom devedesetih godina otišli su trbuhom za kruhom u inostranstvo. Među …