Home / ZANIMLJIVOSTI / PROKLETSTVO MLAĐEG DETETA ZAISTA POSTOJI: Roditelji, obratite pažnju jer uopšte nije naivno!

PROKLETSTVO MLAĐEG DETETA ZAISTA POSTOJI: Roditelji, obratite pažnju jer uopšte nije naivno!

majka-dete-deca

Ako imate dvoje ili više dece, na ono drugo morate motriti mnogo više nego što mislite! Ono ima veći rizik da u životu pravi probleme u školi, postane nasilno, pa čak i da završi u zatvoru.

Naime, ako je suditi po izvešatju Džozefa Dojla, ekonomiste sa MIT univerziteta, „prokletstvo mlađeg deteta“ zaista postoji.

Dojl je sa kolegama posmatrao veliki broj istraživanja i došao do zaključka da mlađa deca (posebno sinovi) imaju neverovatnih 40 odsto veći rizik da upadnu u probleme u školi ili sa zakonom u poređenju sa starijom decom iz iste porodice.

Istraživači već neko vreme navode da starija deca imaju bolje rezultate u školi, viši IQ i zarađuju veće količine novca, ali ovo je prva velika studija koja jasno ukazuje na to da su mlađa deca problematična.

Na osnovu hiljada posmatranih porodica sa više dece iz celog sveta oni su došli do zaključka da su mlađa deca problematičnija i da imaju veći rizik da postanu i problematični ljudi.

Međutim, zašto je to tako?

Dojl smatra da su roditelji angažovaniji u podizanju prvog deteta, a mnogo manje oprezni kada je drugo (mlađe) dete u pitanju. Još jedan važan faktor predstavljaju i uzori dece.

„Prvorođeno dete ima uzore koji su odrasli ljudi. Drugo dete imaju pomalo iracionalne uzore – starije braće i sestre čija zrelost je daleko do one odraslih ljudi“, objašnjava on.

Naravno, nećese svaka porodica susresti sa ovim fenomenom i to što ste bili mlađe dete u porodici ne znači da ćete imati probleme kasnije u životu. Uvek postoje izuzeci koji potvrđuju pravilo.

Ipak, ovo je važna informacija za sve roditelje koji podižu drugo dete jer drugačiji odnos prema njemu može da ima posledice.

(Kurir.rs)

Check Also

MEDIJI PRENOSE: U SAD IDENTIFIKOVAN JEDAN OD NAJMISTERIOZNIJIH SERIJSKIH UBICA SVIH VREMENA (VIDEO)

Sjedinjene Države identifikovale su jednog od najtraženijih serijskih ubica kasnih 1960-ih, poznatog kao Zodijak, navodi Fox …