Home / ZANIMLJIVOSTI / Prvo vaskršnje jaje čuva od zla i bolesti, a evo i šta treba raditi sa prošlogodišnjom čuvarkućom

Prvo vaskršnje jaje čuva od zla i bolesti, a evo i šta treba raditi sa prošlogodišnjom čuvarkućom

SRBIJA USKRS PROSLAVA

Čuvarkuća, jaje koje čuva ukućane od svake nevolje tokom cele godine!

Čuvarkuća je Vaskršnje jaje koje prvo bude obojeno na Veliki petak. Još se u našem narodu naziva “čuvar”, “stražar”, “stražnik” i za njega se veruje da ima posebnu moć.
Kako mu i samo ime kaže, ono čuva ukućane i donosi sreću i blagostanje, tera zle sile i demone od kuće i ukućana.

Zbog toga se čuva cele godine, dok se ne zameni drugom čuvarkućom.

Po pravilu se čuvarkuća uvek boji u crveno i tako simbolizuje nevino prolivenu Hristovu krv. Jaje je samo po sebi simbol života. Pile samo iznutra razbija ljusku i izlazi na svetlost dana u život.

Takođe, Marija Magdalena je caru Tiberiju poklonila jaje govoreći mu da je Isus vaskrsao i time ukazala na nov život – večni život.

Običaj je da se čuvarkuća u Vaskršnje jutro stavi u činiju sa vodom u koju su potopljeni i bosiljak, zdravac i dren. Tom vodom umivali bi se ukućani, naročito deca, kako bi bili zdravi i rumeni.

Običaj je, takođe, da se na uskršnje jutro deca „pomiluju“ crvenim jajetom po čelu kako bi bila zdrava, a ovaj čin istovremeno simbolizuje krštenje.
Stara čuvarkuča bacala bi se na Veliki petak preko krova kuće, ili bi se često zakopavala u dvorište, polje ili vinograd jer se verovalo da štiti useve od grada i štetočina.

Neko je baca i u reku, da odnese sva zla i nesreće koje su pale na njega, umesto na kuću koju je sačuvao.

(Serbia.com)

 

Check Also

POSLE OVOGA JE OTIŠAO U SMRT! POSLEDNJI SNIMAK ŠABANA ŠAULIĆA, 3 SATA PRE TRAGIČNE NESREĆE! (VIDEO)

Kralj narodne muzike, Šaban Šaulić je poginuo u teškoj saobraćajnoj nesreći u Nemačkoj, koju je …