Home / ZANIMLJIVOSTI / RADILI SKORO 20 GODINA: Rusija je iskopala najdublju rupu na svetu, niko ne zna šta je na dnu! (VIDEO)

RADILI SKORO 20 GODINA: Rusija je iskopala najdublju rupu na svetu, niko ne zna šta je na dnu! (VIDEO)

rupa

Nazvana Kolskom superdubokom bušotinom iskopana je kako bi naučnici saznali nešto više o tome što se nalazi ispod naših stopala. Iako su decenije kopanja rupe koštale pravo bogatstvo, naučnici su došli do fascinantnih otkrića.

Ispod zarđalog poklopca, usred puste tundre poluostrva Kola na samom severu Evrope, nalazi se najdublja rupa na svetu. Duboka je 12.262 metra, a iskopali su jesovjetski naučnici u periodu od 1970. do 1989. godine.

Nazvana Kolskom superdubokom bušotinom iskopana je kako bi naučnici saznali nešto više o tome što se nalazi ispod naših stopala. Iako su decenije kopanja rupe koštala pravo bogatstvo, naučnici su došli do fascinantnih otkrića.

Na primer, na dubini od 7 kilometara pronađeni su fosilni ostaci jednoćelijskih organizama, a na otprilike istoj dubini pronađena je i voda. Na samom dnu rupe izmerena je temperatura od 180 Celzijusa što se pokazalo prevrućim za dalje bušenje.

Iako je Kolska superduboka bušotina najdublja tačka na zemlji, dublja i odMarijanskog jarka, ona čini tek neznatan deo udaljenosti do središta Zemlje. Naime, do tamo je nekih 6.400 kilometara pa naših 12.262 metra čini tek neznatnih 0,19 posto te udaljenosti. Drugim rečima, doslovno smo tek zagrebali površinu Zemlje.

Pogledajte video:


(Agencije)

Check Also

ALIGATOR JEDE ALIGATORA: JEZIV SNIMAK IZ DVORIŠTA U AMERICI (VIDEO)

Snimak u kom veći aligator jede manjeg aligatora, načinjen u dvorištu jedne kuće u američkoj …