Home / ZANIMLJIVOSTI / SABLASNI NAPUŠTENI GRADOVI: U njima nema nikog, a kriju strašne priče (VIDEO)

SABLASNI NAPUŠTENI GRADOVI: U njima nema nikog, a kriju strašne priče (VIDEO)

Neki od ovih gradova su propali zbog katastrofa, kako prirodnih tako i onih koje su izazvali ljudi, dok su drugi, jednostavno, nadživeli svoju funkciju. Ipak, jedno im je zajedničko – svi su jezivi

varoshaFoto: sometimes-interesting.com

Uništeni, razoreni, napušteni gradovi obično se vezuju za neku daleku prošlost. Ipak, mnogi od gradova u kojima nema “žive duše” pripadaju tek nedavnoj istoriji, 19. i 20. veku. Neki od njih su turistička atrakcija, dok su drugi opasni i zabranjeni za posetioce.

Neki od ovih gradova su propali zbog katastrofa, kako prirodnih tako i onih koje su izazvali ljudi, dok su drugi, jednostavno, nadživeli svoju funkciju. Ipak, jedno im je zajedničko – svi su jezivi.

Predstavićemo vam gradove-duhove koji su danas sablasno prazni.

Pripjat, Ukrajina

Uništena panorama, otrovne šume i boja koja se ljušti sa zidova zgrada, samo su neki od prizora koji se danas mogu naći u gradu Pripjat, koji je uništen u nuklearnoj katastrofi pre 30 godina.

Pripjat se nalazi u Ukrajini, na samo nekoliko kilometara od čuvene nuklerane elektrane Černobilj, i nekada je brojao 50.000 stanovnika.

Pripjat je zarastao u korov, a papiri i zarđali automobili razbacani stoje na ulicama.

Oradur sur Glan, Francuska

U ovom francuskom mestašcu se 10. juna 1944. dogodio jedan od najkrvavijih događaja u Francuskoj tokom Drugog svetskog rata.

Oko 14 sati, pod izgovorom da traže oružje, 120 nacističkih vojnika stanovnike sela dovolo je do pijačnog trga. Nakon što su žene i decu zatvorili u crkvu, muškarce su ugurali u ambare i streljali ih. Onda su zapalili crkvu, pucali i bacali granate.

Nacisti su ubili 642 stanovnika i spalili gotovo sve. U spomen na žrtve mesto je ostalo kao u trenutku nakon masakra.

Ostrvo Hašima, Japan

Ono je jedno od 505 nenaseljenih mesta u istoimenoj prefekturi. Ostrvo je bilo naseljeno od 1887. do 1974. godine, a danas su zgrade prazne, a broj stanovnika je – nula.

Varoša, Kipar

Početkom sedamdesetihgodina prošlog veka, četvrt Varoša u Famagusti, na Kipru, bila je jedna od najglamuroznijih i najpopularnijih turističkih destinacija na Mediteranu. Prozirno plavo more i prelepe peščane plaže privlačile su takve svetske zvezde kao što su Elizabet Tejlor, Ričard Barton i Brižit Bardo.

Kipar je dugo bio predmet borbe između Grčke i Turske. Do 1974. grčki i turski Kiprani živeli su zajedno na ostrvu bez incidenata. Međutim, kada je u avgutu 1974. turska vojska zauzela pretežno grčku četvrt Varoša, stanovnici su pobegli ostavljajući svu svoju imovinu za sobom.

Plakari u kućama još uvek su puni odeće, ormarići puni sudova, a postoji čak i salon automobila pun najnovijih modela iz 1974. godine.

Bodi, SAD

Grad su osnovali 1859. godine kopači zlata u blizini rudnika. Bio je drugi najveći grad u Kaliforniji za vreme buma 1870-ih, ali ubrzo je broj stanovnika počeo naglo da pada i 1930. godine je imao samo 228 stanovnika.

Od 1962. je muzej na otvorenom sa 200 nedirnutih zgrada.

Fordlandija, Brazil

Ovaj grad dobio je ime po Henriju Fordu, osnivaču čuvene automobilske kompanije koji je 1927. u Brazilu započeo proizvodnju sirovina za gume.

Premda je u grad uložio 20 miliona dolara, proizvodnja je na kraju propala, a radnici iz Amerike vratili su se kući.

Henri Ford lično nikada nije posetio Fordlandiju. Veći deo napuštenog grada je vremenom progutala prašuma, a ostalo je tek nekoliko objekata.

Pogledajte snimke:
(Telegraf.rs)

Check Also

ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG GASTARBAJTERA: Vratio se iz Čikaga posle 23 godine, evo šta sada misli o životu u Srbiji

Mnogi ljudi iz Srbije tokom devedesetih godina otišli su trbuhom za kruhom u inostranstvo. Među …