Home / ZANIMLJIVOSTI / SAVETI ZLATA VREDNI: EVO KAKO SE REŠITI VLAGE I BUĐI U KUĆI ZAUVEK

SAVETI ZLATA VREDNI: EVO KAKO SE REŠITI VLAGE I BUĐI U KUĆI ZAUVEK

Vlaga i buđ ne predstavljaju samo estetski problem vašeg životnog prostora, već su i veoma opasni po zdravlje.

Ona najčešće uzrokuje bolesti respiratornih organa, od najobičnijeg kašlja, pa sve do astme i bronhitisa. Takođe dovodi do pojave raznih alergija. Ne očajavajte uz pomoć ovih trikova možete se trajno rešiti ovog problema.

1. Alkoholno sirće

Ono eliminiše oko 90 odsto buđi i vlage. Sirće sipajte u bocu s raspršivačem i naprskajte na ugrožena mesta. Ostavite neko vreme da „odradi“ posao. S obzirom na to da sirće ima jak miris, možete da mu dodate nekoliko kapi eteričnog ulja, najbolje limuna, jer je ono dovoljno snažno da zamaskira neprijatan miris sirćeta. S druge strane, nije toliko jako da ima nepovoljan uticaj na osobe koje su osetljive na mirise.

2. Hidrogen peroksid

Potreban vam je 3-postotni hidrogen peroksid i plastična boca s raspršivačem. Hidrogen peroksid sipajte u bocu, poprskajte na vlažna i mesta na kojima se uhvatila buđ, ostavite da deluje 10 minuta, a zatim prebrišite.

3. Soda bikarbona

Ona je sama po sebi odlično sredstvo za čišćenje, a u ovom konkretnom slučaju možete je pomešati s sirćetom ili vodom.

4. Semenke grejpfruta

U bocu s raspršivačem sipajte 450 mililitara vode i 20 kapi ekstrakta semenki grejpfruta. Potom bocu dobro protresite kako bi se sastojci sjedinili. Tečnost naprskajte po problematičnim područjima i ostavite da odstoji. Nema potrebe da kasnije brišete sredstvo.

5. Ulje čajevca

U boci s raspršivačem pomešajte 450 mililitara vode i dve kašičice ulja čajevca. Dobro protresite i naprskajte po površinama. Ostavite da tako odstoji i nemojte to mesto naknadno prebrisati krpom.

Treba naglasiti da je miris prilično intenzivan i da će se zadržati u vašem domu nekoliko dana. Pomoći će vam i ekstrakt semenki grejpa. Jedna od odličnih stvari je da on nema miris. Ulje čajevca vam može poslužiti i za negu kože. Reč je o eteričnom ulju koje se dobija od autralijske biljke Melaleuca alternifolia.

Najpoznatija je kao jedan od najboljih prirodnih antiseptika. Ima žućkastu boju i miriše poput oraščića. Zbog svojih magičnih antibakterijskih svojastava efektivan je prirodan lek za infekcije kože izazvane bakterijama i gljivicama – posebno u borbi protiv akni.

Check Also

SNIMLJENA AVET IZ KOKINOG BRODA- DIVLJE SVINJE UZNEMIRENE IZLEĆU IZ MRAKA, ZA NJIMA IDE PRESTRAVLJEN ČOPOR ZVERI (VIDEO)

Na Fejsbuk grupi „Užice oglasna tabla“ pojavio se neobični snimak kamere navodno kod Kokinog broda na Zlatarskom jezeru. Naime, …