Home / ZANIMLJIVOSTI / Sipao je samo jednu kašičicu ulja i zaustavio talase oko svog čamca (VIDEO)

Sipao je samo jednu kašičicu ulja i zaustavio talase oko svog čamca (VIDEO)

eksperiment-jezero

Profesor sa Harvarda demonstrirao je sjajan eksperiment, koji nam pokazuje da kada se nađemo na površini vode možemo da umirimo talase oko sebe uz pomoć samo jedne kašičice ulja!

Snimak postavljen na Youtubu videlo je do sada skoro 700.000 ljudi, a na njemu možemo videti profesora Grega Kestaina u kanuu koji sipa supenu kašiku maslinovog ulja u jezero i potom meri vreme. U roku od deset minuta zbog blago uzburkana površina postaje potpuno glatka i mirna!

– Inače bi vetar uzburkao površinu vode, ali u ovom slučaju ulje se ponaša kao tepih na vodi, to jest, umesto da napravi talase, vetar raširi ulje po vodi kao da prostre tepih. Ulje se raširi i formira sloj debljine samo jednog molekula, ali dovoljno da spreči vetar da napravi talase na površini vode – kaže profesor Kestain.

Ovaj trik je voleo da koristi jedan od osnivača Sjedinjenih Američkih Država Bendžamin Frenklin, koji je imao običaj da nosi ulje u svom štapu, pa je u preteči Skrivene kamere, uveravao ljude kako ima sposobnost da umiri talase.

Sjajna stvar ovog fenomena fizike je što se osim u jezeru može primeniti i u moru.

Pogledajte video:


(Telegraf.rs)

Check Also

ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG GASTARBAJTERA: Vratio se iz Čikaga posle 23 godine, evo šta sada misli o životu u Srbiji

Mnogi ljudi iz Srbije tokom devedesetih godina otišli su trbuhom za kruhom u inostranstvo. Među …