Home / ZANIMLJIVOSTI / SITUACIJA POSTAJE ALARMANTNA: Niko ne može da veruje šta se to dešava sa devojčicama u regionu!

SITUACIJA POSTAJE ALARMANTNA: Niko ne može da veruje šta se to dešava sa devojčicama u regionu!

dete

Među porodiljama u BH nisu retke ni učenice osnovnih škola, a svake godine na porodiljskim stolovima završavaju sve mlađe devojčice.

Tako je najmlađa majka prošle godine imala tek 14, dok su u protekle dve godine devojčice koje su na svet donele decu imale 15, odnosno 16 godina.

“Titulu” najmlađe majke ove godine zasigurno će poneti maloljetnica iz Prnjavora koja ima samo 12 godina, a koja treba da se porodi negde u novembru.

U slučaju da, ipak, odluči da ne rodi, pridružiće se desetinama devojčica, kudikamo mlađih od 18 godina, koje godišnje završe na abortusu.

Kako doktori kažu, većina maloletničkih trudnoća završi prekidom, najčeće u nekoj privatnoj ordinacija i bez znanja roditelja.

Trudnoća kod maloletnih osoba spada u visokorizične trudnoće, a abortus u toj dobi može da dovede do komplikacija kao što je trajni sterilitet ili smrt.

S druge strane, medicinski prekid trudnoće kod maloletnica, koji se dešava u čak dve trećine slučajeva, često je rezultat komplikacija zbog fizičke nezrelosti trudnice.

One često do četvrtog meseca ne prepoznaju trudnoću ili ne žele da priznaju da su u drugom stanju.

(Izvor: Srbijadanas.com)

Check Also

ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG GASTARBAJTERA: Vratio se iz Čikaga posle 23 godine, evo šta sada misli o životu u Srbiji

Mnogi ljudi iz Srbije tokom devedesetih godina otišli su trbuhom za kruhom u inostranstvo. Među …