Home / ZANIMLJIVOSTI / SKORO 5.000 GODINA SE KRILO UNUTRA: U najvećoj piramidi pronašli nešto što će promeniti istoriju

SKORO 5.000 GODINA SE KRILO UNUTRA: U najvećoj piramidi pronašli nešto što će promeniti istoriju

piramide
Istraživači su nedavno otkrili papirus star 4.500 godina koji detaljno opisuje izgradnju Velike piramide u Gizi. To je najstari papirus koji je ikad pronađen.

Vekovima je čovečanstvo postavljalo pitanja o tome kako su drevni Egipćani izgradili Veliku piramidu u Gizi.Tek sada, pronađen je važan dokaz koji bi mogao da nam otkrije fascinantne detalje o piramidi i njenoj izgradnji.

Nedavno je Muzej Kaira obelodanio drevni tekst koji je otkriven 2013. godine u Crvenom moru, a u kome su opisani detalji koji se tiču izgradnje Velike piramide u Gizi i kako je ovo drevno čudo izgrađeno u čast Keopsa, jednog od najpoznatijih egipatskih faraona.

Drevni „dnevnik“ napisan je hijeroglifskim pismom na parčetu papirusa. On je star 4.500 godina što ga čini najstarijim dokumentom ikad pronađenim u Egiptu.

Iako je tekst star neverovatnih 4.500 godina, otkriveno je da je to u stvari dnevnik rada koji je pripadao inspektoru koji se zvao Mere, a koji je „predvodio tim od 200 ljudi“, napisali su arheolozi Pjer Talet i Džordž Maruard za novine „Near Eastern Archeology“.

Drevni dokument otkriva proces koji se odigravao u brojnim kamenolomima koji su postojali širom reke Nil, navodeći da su krečnjački blokovi koji su korišćeni za spoljnje delove piramide dobijeni iz Ture, te da su kasnije prevezeni brodovima do gradilišta.

Drevni dokument navodi da je putovanje od Ture do mesta gradnje Velike piramide trajalo četiri dana a da je materiljal za izgradnju na gradilište dovezen pomoću kanala na reci Nil.

„Dnevnik sadrži izveštaje od po dve kolone za svaki dan u periodu od nekoliko meseci, opisujući mnoge operacje koje se odnose na izgradnju Velike piramide i radove u kamenolomima na suprotnoj strani Nila“, napisali su Talet i Maruard.

Prema rečima istraživača, Merer je vodio dnevnik u 27. godini vladavine faraona Keopsa.

Drevni zapis govori da je do tada Velika piramida bila skoro završena, a preostali radovi bili su fokusirani na postavljanje krečnjačkog sloja koji je prekrivao spoljašnjost Velike piramide.

Drevni papirus daje nam detalje o tome kako je izgradnju Velike piramide nadgledao veliki vezir Ankaf, koji je bio polubrat faraona Keopsa.

U novinskom članku autori navode da je jedna od titula koju je Ankaf imao bila i titula „šefa svih radova za kralja“.

(bktvnews.com)

Check Also

ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG GASTARBAJTERA: Vratio se iz Čikaga posle 23 godine, evo šta sada misli o životu u Srbiji

Mnogi ljudi iz Srbije tokom devedesetih godina otišli su trbuhom za kruhom u inostranstvo. Među …