Home / ZANIMLJIVOSTI / SMS PREVARA SE ŠIRI SRBIJOM! Ako dobijete OVAKVU poruku, NE ODGOVARAJTE ili ćete IZGUBITI ozbiljan NOVAC!

SMS PREVARA SE ŠIRI SRBIJOM! Ako dobijete OVAKVU poruku, NE ODGOVARAJTE ili ćete IZGUBITI ozbiljan NOVAC!

covek- mobilni

Nova prevara koja kruži zapravo uzima vam novac nesvesno: dovoljno je da se prijavite na servis a da vas ne obaveste da se prijava naplaćuje!

Znate li šta su VAS poruke? Ako ne znate, dobro je, ali biste mogli da pukim slučajem i saznate, pa da vas za to i „udare po džepu“.

Svaki put kada platite parking, glasate, donirate sredstva, preuzimate horoskop ili melodije putem SMS poruke, koristite tzv. VAS usluge.

Ali, šta kada ih koristite a i ne znate, pa vas račun za telefon neprijatno iznenadi?

Nova prevara koja kruži zapravo uzima vam novac nesvesno: dovoljno je da se prijavite na servis a da vas ne obaveste da se prijava naplaćuje! A onda počinju da vas „bombarduju“ porukama koje se naplaćuju papreno.

Takođe svoj broj možete, neupućeni, ostaviti i na neki sajt, ili neko može da ostavi baš broj i da vas samim tim prijavi, a da to i ne znate. Znaćete da ste „u problemu“ kada krenu da vam stižu poruke sa četvorocifrenih poruka a svaka od njih bi, piše beogradska štampa, mogla da vas košta i do 250 dinara.

Kako su iz Telekoma Srbije objasnili, provajder ovih servisa ima obavezu da vas obavesti koliko ova usluga košta i kojom dinamikom ćete dobijati poruke. No, ima i onih koji to ne čine. A onda pitanje svih pitanja: kome se žaliti, jer je operater samo „kanal“ kroz koji vam provajder plasira sadržaj, i nije odgovoran ni za sadržaj, ali ni cenu istih.

Zaštita ipak ima. Ako se sami ne prijavite, slanjem poruke na četvorocifreni broj, onda bi trebalo da pazite da svoj broj ne prijavljujete na tzv. premium servise na raznim sajtovima koji nude usluge kvizova, horoskopa, melodija za telefon. Takođe možete tražiti od operatera da vas zaštite, odnosno da zabrane ovims servisima da vam nude usluge.

Jedina nevolja može da nastane ako vaša deca samostalno koriste ove servise, tako da bi valjalo obratiti pažnju.

U svakom slučaju, da se ljudi prijavljuju na ove servise, i da se iza njih krije opasna zarada pokazuje podatak da su oni tokom 2015. godine zaradili u Srbiji 880 miliona dinara.

Tako da, pamet u glavu, i samo oprezno!

(espreso.rs)

Check Also

ALIGATOR JEDE ALIGATORA: JEZIV SNIMAK IZ DVORIŠTA U AMERICI (VIDEO)

Snimak u kom veći aligator jede manjeg aligatora, načinjen u dvorištu jedne kuće u američkoj …