Home / ZANIMLJIVOSTI / ŠOK U DUBINI MORA: Krenuli u potragu za jastozima, a našli nešto SASVIM drugo (VIDEO)

ŠOK U DUBINI MORA: Krenuli u potragu za jastozima, a našli nešto SASVIM drugo (VIDEO)

vulkani

Naučnici koji su tražili larve jastoga u relativnoj blizini Sidneja naišli su na niz od četiri podvodna vulkana koji su verovatno stari oko 50 miliona godina.

Tražeći jastoge, naučnici su sonarnim mapiranjem morskog dna uz pomoć novog istraživačkog podvodnog plovila „Investigator“ uočili podvodne vulkane i to na udaljenosti od oko 250 km od australske obale, piše Jutarnji.hr.

Četiri vulkana su zapravo kaldere, ogromni krateri nastali urušavanjem tla oko vulkana u niže smeštenu magmatsku komoru. Najveći krater ima prečnik od jednog i po kilometra, a uzdiže se 700 metara iznad morskog dna.

Vulkanski niz je dug 20 kilometara, a nalazi se na dubini od oko pet kilometara.
Pomorski biolog profesor Iajn Saters kazao je da ga je otkriće vulkana šokiralo i da je neverovatno kako se ranije za njih nije znalo.

Za ovo područje se smatralo da je ravno, ali pregledanje dna uz pomoć ‘Investigatora’ razotkrilo je kratere.

– Tražili smo staništa jastoga… Ostao sam zapanjen. Odmah sam pitao kolege otkud sad to i kako to da te vulkane nismo pre primetili. Ispada da zaista više znamo o površini našeg Meseca, nego o dnu našeg mora – rekao je Saters.

Naučnici smatraju da su vulkani nastali nizom pomeranja tektonskih ploča koja su za posledicu imala odvajanje Australije od Novog Zelanda.

„Investigator“, koji je dugačak 94 metra, u vlasništvu je australijske državne agencije za nauku CSIRO, a može da mapira morsko dno na bilo kojoj dubini, dok je njegov prethodnik „The Southern Surveyor“ mogao da ide samo do 3.000 metara dubine.

Vulkanolog Ričard Arkulus otkriće „Investigejtora“ naziva jako uzbudljivim i kaže da nam je zahvaljujući pronalasku sada poznat jedan deo priče o razdvajanju Australije i Novog Zelanda, do koga je došlo pre 40-80 miliona godina.

Pogledajte video:


(Agencije)

Check Also

ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG GASTARBAJTERA: Vratio se iz Čikaga posle 23 godine, evo šta sada misli o životu u Srbiji

Mnogi ljudi iz Srbije tokom devedesetih godina otišli su trbuhom za kruhom u inostranstvo. Među …