Home / ZANIMLJIVOSTI / SRBIJA IDEALNA ZA UZGAJANJE OVE BILJKE: Od hektara se zaradi i do 13.000 evra, raste i u baštama!

SRBIJA IDEALNA ZA UZGAJANJE OVE BILJKE: Od hektara se zaradi i do 13.000 evra, raste i u baštama!

aronia

Aronija je u poslednje vreme postala sve traženija, a prema rečima stručnjaka, naša zemlja je idealna za njen uzgoj.

Odlična hrana pre svega zbog niskog sadržaja kalorija i visokog sadržaja vitamina i minerala. Aronija, poznata i kao sibirska borovnica, vrlo je bogata antioksidansima.

Smatra se da sadrži više antioksidativnih materija nego borovnica, kupina, malina ili crna ribizla.

Veliki potencijal

– Aronija postaje zanimljiva isto kao i borovnica. Sadnice dostižu pun rod u osmoj godini, daju do 10 kilograma po žbunu, a trenutna cena je evro za kilogram prve klase.

Procene su da po hektaru može da donese prihod od 12.000 evra – rekli su ranije u PKS.

Neki od proizvođača kažu da je prilično lako gajiti aroniju u sopstvenoj bašti, samo ako imate malo slobodnog mesta.

Nije komplikovana za održavanje, a zreo žbun u nekim uslovima može dati do 17 kilograma ploda, što je sasvim dovoljno da obogatite svoj jelovnik ovom superhranom.

Plodovi aronije sadrže i vitamine A, C, B2, B6, E, kao i minerale: kalijum, kalcijum, gvožđe, mangan, molibden, jod, fosfor. Sadrži i zaštitne materije: celulozu, tanine, pektine, flavonoide, antocijane.

Aronija efikasno pročišćava ljudski organizam od štetnih tvari i teških metala i zato je korisna preventiva protiv malignih oboljenja.

Mnoge studije su pokazale da aronija ima i antikancerogeno delovanje, jer u velikom procentu „ubija“ maligne ćelije tumora mozga, pluća, dojke, debelog creva i jetre.

Kao izuzetan antioksidans, aronija sprečava stvaranje slobodnih radikala i “napad” na zdrave ćelije u telu i krvnoj plazmi, usporavajući time proces starenja organizma i sprečavajući razvoj hroničnih bolesti. Potiče iz Severne Amerike, odakle je došla u Evropu.

(Kurir.rs)

Check Also

ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG GASTARBAJTERA: Vratio se iz Čikaga posle 23 godine, evo šta sada misli o životu u Srbiji

Mnogi ljudi iz Srbije tokom devedesetih godina otišli su trbuhom za kruhom u inostranstvo. Među …