Home / ZANIMLJIVOSTI / Šta mislite koja je najveća zmija koja je ikada postojala? (VIDEO)

Šta mislite koja je najveća zmija koja je ikada postojala? (VIDEO)

zmijaFoto: Wikimedia/LA Dawson

Bitka za cara među zmijama vodi se između azijskog pitona i južnoameričke zelene anakonde

Zmije su oduvek fascinirale naučnike, ali i običan svet, a večito pitanje je koja zmija je najveća. Velike polemike se vode oko ovog pitanja u naučnom svetu, jer svi nastoje da otkriju postoje li zaista tako velike zmije kakve su opisane u čuvenoj knjizi “Knjiga o džungli” ili u filmu “Anakonda”.

Na osnovu fosilnih dokaza i bioloških istraživanja odgovor je sve bliži. Bitka za cara među zmijama vodi se između azijskog pitona i južnoameričke zelene anakonde.

Zelenu anakondu možda pamtite i po slučaju Pola Rozalija, koji je za emisiju “Eaten Alive” dozvolio da ga jedna ovakva zmija proguta. Ona je samo progutala njegovu glavu, pre nego što je pozvao u pomoć ostatak ekipe, čime je potvrđeno da sa ovom zmijom definitivno nema šale.

Mnogi izvori za azijskog pitona tvrde da je najduža zmija, dok je po težini i veličini ipak prednost data zelenoj anakondi. Iz Nacionalnog zoološkog parka Smitsonijan su proglasili zelenu anakondu za najveću zmiju.

Međutim, brojni savremeni navodi baziraju se na proučavanjima i istraživanjima iz prošlosti, za koje nije sigurno potvrđeno da su tačni.

Na primer, navodni azijski piton dug 10.1 metara koji je završio u Prirodnjačkom magazinu 1946. godine i dan-danas zbunjuje naučnike, jer se herpetolozi ne slažu oko dužine ove zmije, navodeći da ona ne prelazi dužinu od 7 metara.

Sa druge strane, zelena anakonda prema navodima nemačkog herpetologa Luca Dirksen dostiže dužinu oko pet metara, ali joj zato težina ide i do neverovatnih 200 kilograma.

Tokom istraživanja u prošloti, pojavljivali su se razni navodi o megazmijama, koji nisu potvrđeni, pa je zato i nastala pometnja oko prave veličine ovih životinja.

Ipak, za sada vodi zelena anakonda, a da li će biti otkrivena još impresivnija zmija od nje, ostaje da se vidi.

Pogledajte anakondu u akciji:


(Telegraf.rs / Izvor: howstuffworks.com)

Check Also

ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG GASTARBAJTERA: Vratio se iz Čikaga posle 23 godine, evo šta sada misli o životu u Srbiji

Mnogi ljudi iz Srbije tokom devedesetih godina otišli su trbuhom za kruhom u inostranstvo. Među …