Home / ZANIMLJIVOSTI / STANOVNICI U ŠUMI PRIMETILI JEZIVE TRAGOVE: Strah u mestu kod Gornjeg Milanovca! Ova životinja do sad nije VIĐENA na ovim prostorima!

STANOVNICI U ŠUMI PRIMETILI JEZIVE TRAGOVE: Strah u mestu kod Gornjeg Milanovca! Ova životinja do sad nije VIĐENA na ovim prostorima!

suma
Tragovi medveda primećeni su na planini Vujan, nedaleko od Gornjeg Milanovca, a na tim prostorima niko do sada nije video tu divlju životinju, jer je njeno prirodno stanište planina Tara.

Radnici Srbijašuma tragove su primetili juče ujutru i na osnovu njih zaključili da se medved kreće od Ravne Gore prema Rudniku, piše portal Moravainfo.

Pretpostavlja se da ga je sa Ravne Gore oteralo prisustvo većeg broja ljudi, buka i pucnjava, jer je proteklog vikenda na toj planini obeležen 13. maj, dan kada je Draža Mihailović došao na Ravnu Goru.

– Na Vujanu je u toku redovna seča šume. Redovno obilazim teren i na putu kojim prolaze kamioni video sam tragove medveda – rekao je Dejan Ristović, inženjer zaposlen u Srbija šumama i član Lovačkog udruženja ”Vojvoda Milan Obrenović” iz Gornjeg Milanovca.

Prema tragovima, Ristović je zaključio da je medved putem između Banjskih vrata i Šapčine ćuprije na ovoj planini prošla u noći između nedelje i ponedeljka.

Na osnovu tragova vidi se da je medved išao od zapada ka istoku, pa Ristović pretpostavlja da je dalje otišla ka planini Ješevac, odnosno Rudniku.

On je ocenio i da je veoma čudno da se ovoliko primakne gradu, pošto je prirodno stanište medveda Tara.

– Od Tare je planinskim vencima moguće da dođe do Ravne Gore, gde je pre 30-tak godina i primećena. Kako su u subotu ujutru tragovi medveda viđeni i u Polomu, selu pod planinom Rajac, pretpostavljam da se zbog buke i gužve, zbog sabora Ravnogoraca, pred vikend sa ove planine dezorijentisao i krenuo suprotnim putem umesto ka Tari – rekao je Ristović.

On je naveo da do sada nisu viđeni tragovi medveda toliko blizu naseljenog mesta, jer se Vujan nalazi na svega nekoliko kilometara od Gornjeg Milanovca.

Medvedima upravo počinje sezona parenja, pa Ristović pretpostavlja da je medved krenuo u potragu za partnerkom. Jer, prema veličini tragova, najverovatnije je u pitanju mužjak srednje građe.

Ristović je apelovao na lovačka udruženja da sprovedu bolji nadzor na svojim teritorijama, da se ne bi desilo da neko zlonameran ubije medveda.

On je dodao da medvedi obično ne napadaju ljude kada su sami, to se događa uglavnom kada su ženke u društvu sa mladuncima, pa ne bi trebalo paničiti pri eventualnom susretu sa njima.

– Medvedi su biljojedi, mada ako su gladni, može da strada i neko sitnije grlo stoke – naveo je Ristović.

(Izvor: Espreso.rs/Beta/Moravainfo)

Check Also

ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG GASTARBAJTERA: Vratio se iz Čikaga posle 23 godine, evo šta sada misli o životu u Srbiji

Mnogi ljudi iz Srbije tokom devedesetih godina otišli su trbuhom za kruhom u inostranstvo. Među …