Home / ZANIMLJIVOSTI / STARA NARODNA VEROVANJA PROTIV UROKA: 5 načina za ZAŠTITU od negativnog uticaja ZLIH ljudi!

STARA NARODNA VEROVANJA PROTIV UROKA: 5 načina za ZAŠTITU od negativnog uticaja ZLIH ljudi!

zena

Uricanje je najopasnije kad je zao pogled propraćen rečima divljenja i čuđenja. Tada, veruje se, pomažu molitva i reči. Pročitajte šta nas, po narodnom verovanju, štiti od uroka…

Zle oči

Verovalo se da je svesno uricanje retko i tako nešto mogli su da učine samo izuzetno loši, zli ljudi. Urokljivac najčešće nije ni bio svestan zla koje nanosi. Zle oči mogao je dobiti samim rođenjem, ali i kasnije, sticajem nesrećnih okolnosti.

Da te bog čuva

Moć uricanja pripisivala se fizički ili psihičkim defektnim ljudima koji, po prirodi stvari, zavide normalnima i zdravima. Na takvo shvatanje ukazuje i narodna izreka: Da te bog čuva ćosava čoveka i brkate žene.

Čarape različite boje

U nekim krajevima Srbije običaj je da se maloj deci obuvaju čarape različite boje ili su im roditelji jednu čarapu obuvali kako treba, a drugu naopako. Pretpostavljalo se da će prvi pogled zlih pasti upravo na njih, pa će dete tako biti pošteđeno tog prvog, najopasnijeg udara.

Pu, pu, pu

Zaštita se sastojala u sprečavanju uroka. Uobičajeno je bilo pljunuti na moguću žrtvu, ali često nije bilo potrebno. Neko od prisutnih mogao je pljunuti tri puta ili pak pljunuti preko ramena i na taj način sprečiti moguću nesreću.

Mašala

Kada bez razmišljanja i zle namere izazove opasnost od uroka, mogući urokljivac izgovara reči „da nije uroka“ i „ne budi uroka“. U Bosni i Hercegovini i muslimani i pravoslavci protiv uroka koriste reč mašala.

(Izvor: lepaisrecna.rs)

Check Also

ALIGATOR JEDE ALIGATORA: JEZIV SNIMAK IZ DVORIŠTA U AMERICI (VIDEO)

Snimak u kom veći aligator jede manjeg aligatora, načinjen u dvorištu jedne kuće u američkoj …