Home / ZANIMLJIVOSTI / Šveđani skratili radno vreme na 6h, ovo su rezultati: Radnici su srećniji i zdraviji, ali postoji jedan problem..

Šveđani skratili radno vreme na 6h, ovo su rezultati: Radnici su srećniji i zdraviji, ali postoji jedan problem..

Foto-ilustracija: Profimedia
Foto-ilustracija: Profimedia

Smanjenjem radnog vremena zaposleni su, pokazalo je istraživanje, bili zadovoljniji, zdraviji, a briga o pacijentima je bila bolja

Dvogodišnji pilot projekat među medicinskim sestrama u švedskom Getenborgu pokazao je da je šestosatno radno vreme povoljno uticalo na zdravlje radnika i smanjilo bolovanja, učinilo efikasnijim brigu o pacijentima, ali sve zajedno mnogo košta.

Upravo bi ova poslednja stavka, piše “Independent”, mogla biti kobna za celi koncept šestosatnog radnog vremena.

Pilot projekat odnosio se na 68 medicinskih sestara u jednom staračkom domu u Getenborgu.

Smanjenjem radnog vremena zaposleni su, pokazalo je istraživanje, bili zadovoljniji, zdraviji, a briga o pacijentima je bila bolja.

Ali grad je morao da zaposli dodatnih 17 osoba, a to je koštalo preko milion i po evra, objavio je Blumberg. Grad je sad odlučio da se eksperiment ne nastavlja jer se boje da bi troškovi mogli izmaći kontroli.

– To je vezano za visoke troškove. Previše je skupo generalno skratiti radno vreme – kaže Danijel Bernar, lokalni političar s leve strane političkog spektra.

On kaže kako i dalje veruje u postepeno smanjivanje broja radnih sati, jer naprosto, smatra on, država je sve bogatija pa će nešto tako u budućnosti moći da priušti.

To nije jedini primer velikog eksperimenta sa skraćenim radnim vremenom. Filimundus, kompanija iz Stokholma koja programira aplikacije, takođe je uvela šestosatno radno vreme.

– Osmosatno radno vreme nije efikasno kako ljudi misle – rekao je Linus Felt, direktor kompanije.

– Veliki je izazov ostati na nešto fokusiran osam sati. Mi smo miksali rad i pauze kako bi učinili radni dan što podnošljivijim – rekao je on.

Još pre 13 godina kraće radno vreme uvela je švedska podružnica Tojote.

To im je donelo veću produktivnost i porast prihoda pa nikada od tada radno vreme radnika nisu dizali.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Check Also

BIBLIJSKA POŠAST UDARILA NA BOLEŠĆU I SUŠOM, IZMUČENU INDIJU! JEDU SVE PRED SOBOM! (VIDEO)

Naučnici kažu da je ovo najgora najezda u 25 godina i da je reč o …