Home / ZANIMLJIVOSTI / TAJNA DOBRE PIZZE: Da bi bila kao iz pizzerije, poslužite se ovim trikom! (RECEPT)

TAJNA DOBRE PIZZE: Da bi bila kao iz pizzerije, poslužite se ovim trikom! (RECEPT)

Pizza pripremljena kod kuće uz sve napore i najbolje recepte nikada nije ista poput one u pizzerijama, složit će se brojni koji su nad testom proveli sate napora.

No tajna odlično pripremljene pizze kod kuće nije samo u sastojcima, niti minutima provedenim u oblikovanju mekane rahle kugle nego u jednostavnom triku koji imitira profesionalnu peć.

Tajna pizze koju naručite u piceriji je peć koja drži temperaturu do 400 stepeni Celzijusovih što je nemoguće postići kod kuće.

Zapravo, moguće je, ali se morate poslužiti jednim trikom, uz pomoć kojeg ćete imitirati profesionalnu.

Za to je potreban komad kamena granita koji odgovara dimenzijama rerne. Kamen se stavi u rernu i zagreva, kada se peć otvori za potrebe stavljanja pizze na pečenje temperatura se neće izgubiti jer je očuvana u kamenu. Pizzu je potrebno peći oko 10 do 15 minuta.

Ako ste pripremili granitnu ploču, možete krenuti u pripremu pizze kao iz picerije.

Dobro testo tajna odlično pripremljene pizze i osnovni korak u pripremi kojemu treba posvetiti najviše pažnje. Pri tomu je važno razlikovati dve osnovne recepturu za pizzu, izvorna napolitanska ima debeli rub čije testo zahteva određen period za odležati, rimska je pak tanka i ne diže se poput hleba, izgledom je slična mlincima.

Recept za rimsku pizzu

Sastav:

● 70 posto glatkog brašna

● 30 posto oštrog brašna

● na količinu šećera dupla količina soli

● mleko

● sveži ili malo suvog kvasca

● voda sobne temperature

● maslinovo ulje

priprema:

Umesiti testo i formirati ga u kuglu, te potom ostaviti da odleži u proseku od 1 do 3 sata.

Nakon toga testo je potrebno razvući ravnomerno i staviti sastojke s kojima je tajni recept da se nikada ne sme preterivati.
Naime testo prekriveno velikom količinom sastojaka neće se ispeći nego će ostati skuvano što znači vlažno i meljava, čime pizza gubi smisao.

Na kraju na sveže toplu pizzu složite cherri paradajz prerezan na pola, masline i nekoliko na komadiće istrganih listića bosiljka, te je završite s par kapi maslinovog ulja pokapanih po površini.

(Doznajemo.com)

Check Also

VULIN PRIZNAO: „TREBA ZAPLENITI VIŠE KOKAINA, MALO MI JE“ (VIDEO)

Na društvenoj mreži Tviter osvanuo je video snimak u kome ministar Vulin kaže da mu …