Home / ZANIMLJIVOSTI / TRI JEDNOSTAVNA TRIKA ZA ŠTEDNJU: Ako se OVOG budete držali nećete više nikad KRPITI KRAJ SA KRAJEM!

TRI JEDNOSTAVNA TRIKA ZA ŠTEDNJU: Ako se OVOG budete držali nećete više nikad KRPITI KRAJ SA KRAJEM!

dugovanje-dugovi-racuni bankrot novcanik

Razumevanje kuda sav vaš novac ide i pokušavanje da uštedite makar i malo svakog meseca veoma je težak zadatak. Neplanirani troškovi mogu da vas dovedu do praznih džepova i pre nego što ste očekivali.

To može da bude zbog nametnutih troškova, kao što je kvar auta ili nekog kućnog uređaja, ili zbog nekih drugih potreba i želja – na primer želite nov kaput.

Bilo kako bilo, sajt Bright Side proučio je tri načina planiranja budžeta, i raspodele troškova tako da na kraju meseca uštedite.

1. Metoda „50/30/20“.

Pogodno za one koji imaju redovna primanja ali ne uspevaju ništa da uštede. 50 odsto PLATE – osnovni mesečni troškovi (računi, hrana, prevoz). 30 odsto – manje važne ali neophodne stvari. (digitalni TV, internet, odeća). 20 odsto – za budućnost (ušteda, neočekivani troškovi, pokloni).

2. Jednostavne metode

Za one koji ne žele sebe striktno da ograničavaju. Podelite svoj budžet na dva dela: Stalni troškovi (računi, troškovi za stan, hrana), i sve drugo (zabava i ostalo bez čega ne biste mogli – restorani, kafići, bioskop, koncerti).

3. Metoda „Dozvoljeni nedeljni troškovi“

Za one koji neočekivano ostaju bez para nekoliko dana pre plate, i za one koji žele da uštede. Izračunajte koliko od mesečnog budžeta želite da potrošite i koliko da uštedite. Podelite iznose na 4 nedelje, i dajte sebi nedeljno „dopuštenje“ koliko možete da potrošite na šta god želite. Mesečno prelaženje limita nije dozvoljeno.

(Stil.kurir.rs/bizlife.rs)

Check Also

ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG GASTARBAJTERA: Vratio se iz Čikaga posle 23 godine, evo šta sada misli o životu u Srbiji

Mnogi ljudi iz Srbije tokom devedesetih godina otišli su trbuhom za kruhom u inostranstvo. Među …