Home / ZANIMLJIVOSTI / U CENTRU MOSKVE pronađena podzemna „TAJNA SOBA“- Iz nje su… (VIDEO)

U CENTRU MOSKVE pronađena podzemna „TAJNA SOBA“- Iz nje su… (VIDEO)

500

U centru Moskve arheolozi su otkrili podzemnu „tajnu sobu“.

Veruje se da su iz te sobe branioci grada u 16. veku prisluškivali neprijatelja i zatim prenosili informacije nadređenima. Ovo nije prva takva soba koja je pronađena u glavnom gradu Rusije, ali sadrži rekordan broj artefakata — više od 150.

„Tajna soba“ je pronađena ispod zidina Kitajgorodske tvrđave dok su se vršili pripremni radovi za rekonstrukciju ulice. Glavni moskovski arheolog Leonid Kondrašev je rekao da je „tajna soba“ pronađena prekoputa Crkve Svetog Jovana Bogoslova, gde se nekada nalazila, kako se pretpostavlja, Bogoslovska kula Kitajgoroda, jedna od 12 kula Kitajgorodske tvrđave.

​Ova tvrđava, dužine 2.567 metara, građena je za vreme Jelene Glinske, radi odbrane grada od najezde krimskih Tatara.

Dosad u ovom istorijskom delu Moskve nije bilo značajnijih arheoloških iskopavanja, a do ovog otkrića se došlo slučajno, nakon što su arheolozi zapazili netipično udubljenje u zemlji. U maloj sobi sa lučnim zidovima pronađeno je više od 150 artefakata, koji datiraju iz perioda s početka 16. do kraja 19. veka.

Među pronađenim vrednostima ima i olovnih metaka i gvozdenih strela, ali i predmeta za domaćinstvo. Pronađeni su fragmenti lonaca, činije i keramičke šolje, koje su dobro očuvane, kao i monete, ekseri, noževi, dugmići, keramičke pločice, peći…

Posebnu pažnju arheologa izazvalo je topovsko đule, za koje se veruje da je staro najmanje tri veka.

Istoričari navode da su ove „tajne sobe“ one u ratno doba korišćene za prisluškivanje neprijatelja, a u mirnodopsko doba kao magacini za čuvanje municije. Po pravilu, sve one su imale visoke svodove. U tim sobama su sedeli „prisluškivači“ i zahvaljujući dobroj akustici mogli su da čuju sve što se dešava na površini zemlje.

Pogledajte snimke:(Sputnjik Srbija)

Check Also

ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG GASTARBAJTERA: Vratio se iz Čikaga posle 23 godine, evo šta sada misli o životu u Srbiji

Mnogi ljudi iz Srbije tokom devedesetih godina otišli su trbuhom za kruhom u inostranstvo. Među …