Home / ZANIMLJIVOSTI / U OVOM GRADU DOBIJATE PLATU IAKO NIGDE NE RADITE: Nalazi se blizu Srbije! (FOTO)

U OVOM GRADU DOBIJATE PLATU IAKO NIGDE NE RADITE: Nalazi se blizu Srbije! (FOTO)

grad-laseriFoto: Wikimedia/Wil Leeuwis

Cilj je omogućiti ljudima da izaberu flekibilniju radnu satnicu u manje strogo određenom društvu, što bi im ostavilo više vremena za učenje, volontiranje i brigu o sebi i drugima

U holandskom gradu Utrehtu sprovešće se eksperiment koji će utvrditi može li društvo biti funkcionalno sa jednakim dohotkom svih.

Gradska uprava u saradnji s lokalnim univerzitetom pokušaće da odredi funkcioniše li koncept “osnovnog dohotka” i u stvarnom životu, a eksperiment bi trebalo da počne nakon letnjeg odmora.

Osnovni dohodak je univerzalni i pokrivao bi životne troškove.

Cilj je omogućiti ljudima da izaberu fleksibilniju radnu satnicu u manje strogo određenom društvu, što bi im ostavilo više vremena za učenje, volontiranje i brigu o sebi i drugima.

5004Foto: Wikipedia/ Diliff

Holandija je zemlja u kojoj netradicionalni radni uslovi nisu ništa neobično. Na primer, ima najviši postotak privremeno zaposlenih u celoj EU – čak 46.1 %.

Gradski opštinski radnik zadužen za rad i prihode Viktor Everhart izjavio je za “DeStad Utrecht”:

– Naši podaci pokazuju da ima manje od 1,5% zloupotreba socijalne pomoći, ali pre nego što uopšte i uđemo u rasprave o tome treba li uvesti osnovni dohodak ili ne, prvo treba proveriti da li on uopšte da deluje – -kaže Viktor.

Cilj je otkriti šta će se dogoditi ako neko dobija određenu svotu novca mesečno bez ikakvih pravila i kontrola. Hoće li ostati da sedi pasivno kod kuće ili će davati doprinos okolini.

(Telegraf.rs/net.hr)

Check Also

STIŽU SJAJNE VESTI ZA GRAĐANE SRBIJE! DRŽAVA DAJE 5.000 EVRA ZA KUPOVINU NOVOG VOZILA!

Ministarstvo ekologije izdvojilo je ove godine milion evra za subvencije za ekološka vozila, ali je …