Home / ZANIMLJIVOSTI / U OVOM GRADU DOBIJATE PLATU IAKO NIGDE NE RADITE: Nalazi se blizu Srbije! (FOTO)

U OVOM GRADU DOBIJATE PLATU IAKO NIGDE NE RADITE: Nalazi se blizu Srbije! (FOTO)

grad-laseriFoto: Wikimedia/Wil Leeuwis

Cilj je omogućiti ljudima da izaberu flekibilniju radnu satnicu u manje strogo određenom društvu, što bi im ostavilo više vremena za učenje, volontiranje i brigu o sebi i drugima

U holandskom gradu Utrehtu sprovešće se eksperiment koji će utvrditi može li društvo biti funkcionalno sa jednakim dohotkom svih.

Gradska uprava u saradnji s lokalnim univerzitetom pokušaće da odredi funkcioniše li koncept “osnovnog dohotka” i u stvarnom životu, a eksperiment bi trebalo da počne nakon letnjeg odmora.

Osnovni dohodak je univerzalni i pokrivao bi životne troškove.

Cilj je omogućiti ljudima da izaberu fleksibilniju radnu satnicu u manje strogo određenom društvu, što bi im ostavilo više vremena za učenje, volontiranje i brigu o sebi i drugima.

5004Foto: Wikipedia/ Diliff

Holandija je zemlja u kojoj netradicionalni radni uslovi nisu ništa neobično. Na primer, ima najviši postotak privremeno zaposlenih u celoj EU – čak 46.1 %.

Gradski opštinski radnik zadužen za rad i prihode Viktor Everhart izjavio je za “DeStad Utrecht”:

– Naši podaci pokazuju da ima manje od 1,5% zloupotreba socijalne pomoći, ali pre nego što uopšte i uđemo u rasprave o tome treba li uvesti osnovni dohodak ili ne, prvo treba proveriti da li on uopšte da deluje – -kaže Viktor.

Cilj je otkriti šta će se dogoditi ako neko dobija određenu svotu novca mesečno bez ikakvih pravila i kontrola. Hoće li ostati da sedi pasivno kod kuće ili će davati doprinos okolini.

(Telegraf.rs/net.hr)

Check Also

ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG GASTARBAJTERA: Vratio se iz Čikaga posle 23 godine, evo šta sada misli o životu u Srbiji

Mnogi ljudi iz Srbije tokom devedesetih godina otišli su trbuhom za kruhom u inostranstvo. Među …