Home / ZANIMLJIVOSTI / UVODI SE NOVI ZAKON: Poslodavci se hvataju za glavu, za ŽENE svakog meseca PLAĆENI odmor za ONE DANE u mesecu!

UVODI SE NOVI ZAKON: Poslodavci se hvataju za glavu, za ŽENE svakog meseca PLAĆENI odmor za ONE DANE u mesecu!

posao-kancelarija-zena
Šou! Italijanski parlament razmatra predlog zakona prema kojem bi kompanije zaposlenim ženama morale da odobre tri dana plaćenog odmora svakog meseca tokom trajanja menstruacije.

I u samoj Italiji mišljenja su podeljena kada su u pitanju efekti ovakvog zakona dok u Srbiji stručnjaci mahom smatraju da kod nas nikad ne bi ni prošao, ili bi pak imao negativne posledice po žene.

Donji dom italijanskog parlamenta već je započeo raspravu o nacrtu zakona koji bi, ako bude donet, obavezao kompanije da odobravaju tri dana plaćenog odmora ženama koje imaju menstruacije, i to svakog meseca!

Pojedini italijanski mediji su pozdravili ovaj zakon kao korak napred koji bi pomogao zaposlenim ženama koje pate od grčeva za vreme menstruacije, ali je bilo i kritika da bi zakon mogao da ima kontraefekat i da bi podstakao poslodavce da zapošljavaju muškarce, a ne žene.

Da bi ovakav zakon teško bio usvojen u Srbiji, te da bi imao negativne posledice, smatra psihijatar i psihoterapeut Aleksandra Bubera.

– Može se to gledati u smislu ravnopravnosti. Međutim, mislim da tu ravnopravnost shvatamo malo pogrešno. Ravnopravnost znači da imamo ista prava, što bi trebalo da znači da imamo i iste obaveze. Ako se pogleda srpsko društvo, žena ima više obaveza, pošto sada može i da radi, ali ona ima i sve ostale obaveze, pre svega u kući.

Takođe, ako se gleda po strukturi u radnim organizacijama i političkim partijama, možda čak negde ima i više žena, ali su opet na nekim upravljačkim mestima muškarci.

Ne deluje mi, zato, realno da ovako nešto prođe, a i ako prođe, verujem da će poslodavci u tom slučaju više zapošljavati muškarce nego žene, pogotovo ako ne bude postojala obaveza da se ravnopravno zapošljavaju – istakla je sagovornica.

Sa druge strane, ekonomista Miroslav Zdravković kaže da bi bilo idealno da su sve žene u Srbiji stalno zaposlene, da primaju redovnu platu i ne trpe nikakvu vrstu pritiska na poslu.

– Možda bi u našem slučaju bilo dovoljno da se ne dobije otkaz ukoliko su problemi veliki i očigledni. Ili da se donese zakon po kojem bi žene imale pravo na godišnji odmor od 40 dana tokom kojeg bi im država finansirala puni iznos jedne plate, a one bi bile slobodne da tih 20 dana više koriste po potrebi (za kućne obaveze, obaveze oko dece, u školi…).

Osim što su žene osvojile gotovo sve poslove koji su nekad važili za muške, sumnjam da bi bile manje zapošljavane ukoliko bi dobile bilo kakve benefite, odnosno razumevanje. Postoje mnoge oblasti u kojima muškarci ženama ne mogu da konkurišu – napominje Zdravković.

(Srbijadanas)

Check Also

ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG GASTARBAJTERA: Vratio se iz Čikaga posle 23 godine, evo šta sada misli o životu u Srbiji

Mnogi ljudi iz Srbije tokom devedesetih godina otišli su trbuhom za kruhom u inostranstvo. Među …