Home / ZANIMLJIVOSTI / Zašto se u Srbiji umire od raka grlića materice kada postoji vakcina koja to može da izleči?

Zašto se u Srbiji umire od raka grlića materice kada postoji vakcina koja to može da izleči?

lekar-pacijent-bolnica

U Srbiji godišnje od raka grlića mateice oboli 1.244 žena, a čak 482 izgubi život. Redovni pregledi bi ovu zastrašujuću brojku mogli da prepolove, a od sredine 2017. godine stiže i nova vakcina protiv HPV-a.

U Srbiji će od sredine 2017. godine biti obezbeđena nova vakcina protiv Humanog papiloma virusa (HPV) koji predstavlja faktor rizika za nastanak raka grlića materice, rekli u Institutu dr Milan Jovanović Batut, a prva HPV vakcina je bila registrovana u Srbiji još avgusta 2007. godine. Iako je na tržištu već 10 godina, žene još uvek nisu sigurne da li da se vakcinišu ili ne.

Nova vakcina će se sprovoditi na nivou primarne zdravstvene zaštite, biće besplatna i na dobrovoljnoj bazi za decu od 12 i 13 godina.

– Najveći efekat vakcine je ako se primeni pre seksualnih odnosa, kod dečaka i devojčica starijih od 12 i 13 godina jer neki od tipova HPV mogu da inficiraju genitalne organe što može dovesti do promene na grliću materice koje mogu prerasti u rak – rekao je predsednik Udruženja ginekologa i opstetričara Srbije, Crne Gore i RS Aleksandar Stefanović.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić kazao je da sprovedene ankete pokazuju da su roditelji zainteresovani da njihova deca primaju vakcinu.

Najveći učinak ima kada se vakcinišu devojčice pre početka seksualne aktivnosti

Vakcine koje su registrovane su profilaktičke vakcine, to jest one će imati maksimalnu korist kod onih osoba koje nisu bile izložene HPV infekciji, što znači pre početka seksualne aktivnosti.

Tačan uzrast u kome bi se preporučila vakcinacija kreće se između 12 i 15 godina, u zavisnosti od različitih sredina (zemalja).

Preporučuje se i dečacima

Vakcinacija se preporučuje i za dečake , a ne samo za devojčice, jer su i oni nosioci virusa, a osim raka grlića materice, vakcina može preventivno delovati i na rak penisa, pa čak i karcinom grla.

U manjoj meri pomaže i starijim ženama

Žene koje su već seksualno aktivne, starosti od 14 do 26 godina, mogu takođe imati korist od HPV vakcinacije, ali u znatno manjoj meri. Dok kod žena starijih od 26 godina korisnost vakcine još nije utvrđena.

(Telegraf.rs)

Check Also

LAŽNA MEDICINSKA SESTRA SNIMLJENA KAKO KRADE BEBU I IZNOSI JE ISPOD JAKNE (VIDEO)

Kolumbijka obučena kao bolničarka, rekla ocu i majci devojčice da mora da je “vodi na …