Home / ZANIMLJIVOSTI / Zlato više nije najvrednije, a nije ni dijamant: Jedna stvar ih je pretekla, prvi put u istoriji!

Zlato više nije najvrednije, a nije ni dijamant: Jedna stvar ih je pretekla, prvi put u istoriji!

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Jedinica digitalne kripto-valute, bitkoina, prvi put je premašila vrednost jedne unce zlata, javlja britanski javni servis Bi-Bi-Si (BBC).

Cena bitkoina je sinoć na zatvaranju trgovanja dostigla nivo od 1.268 dolara, dok je cena fine unce zlata zaljučena na 1.233 dolara.

Aktuelna visoka vrednost bitkoina pripisuje se uzletu tražnje u Kini, čije vlasti istovremeno upozoravaju da se digitalna valuta koristi za iznošenje novca iz zemlje.

Cana bitkoina je od 2009. godine, kada je lansirana ta valuta, dosta oscilirala, pa su mnogi eksperti dovodili u pitanje opstanak kripto-valute.

Ranije ove godine, kineske vlasti su uvele ograničenje za trgovanje bitkoinom u pokušaju da zaustave ilegalan odliv novca iz zemlje.

Agencije takođe navode da kupci gomilaju bitkoine u iščekivanju da Komisija za hartije od vrednosti SAD odobri bar jedan od tri ETF bitkoina koja su uzeta u razmatranje. Očekuje se da će odluka biti doneta do 11. marta.

Pojedini analitičari veruju da će cena bitkoina rasti u predstojećem periodu, ali i upozoravaju na ranjivost kripto-valute.

Od početka godine, cena zlata je porasla za 8,0 odsto, a bitkoina više od 25 procenata.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Check Also

PROGUTALA GA ZEMLJA NA STANICI USRED NJUJORKA, PA GA U RUPI NAPALI PACOVI! (VIDEO)

Amerikanca koji je čekao autobus na stajalištu usred Njujorka progutala je zemlja, a kada je …