Home / ZANIMLJIVOSTI / UVEK SMO SE PITALI: Evo zašto voda ima ČUDAN ukus kad odstoji preko noći (VIDEO)

UVEK SMO SE PITALI: Evo zašto voda ima ČUDAN ukus kad odstoji preko noći (VIDEO)

cesma-voda
Voda nema neograničeni rok trajanja. Ako ste se ikada zapitali zbog čega voda koju ste ostavili da prenoći u čaši ima čudan ukus pri prvom jutarnjem gutljaju, ovo će vas zanimati.

Možda ste mislili da voda ima neograničeni rok trajanja, ali ste se prevarili. Džulijan Huže iz Dnews-a objašnjava interesantni razlog promene ukusa vode, kao i zbog čega voda (u zavisnosti od toka kako se čuva) može da se pokvari.

Voda ne sadrži proteini ili šećere kao što je to slučaj sa hranom, tako da mikrobi ne čine da se ona kvari. Ipak, to ne znači da se hemijski sastav vode ne menja.

Pošto je izložena vazduhu, voda apsorbuje izvesnu količinu ugljen-dioksida (CO2), i mala količina toga, oko 0.13 odsto, se pretvara u ugljeničnu kiselinu.

Ovaj proces spušta pH vrednost vode, čineći je blago kiselom, i menja njen ukus. Da li to znači da je nije bezbedno piti? Ne. Osim ako ste ljuskar.

Ugljenična kiselina formira oko 4 miliona puta više bikarbonata nego karbonata, a ljuskarima trebaju karbonati da bi izgradili svoje kućice ili oklope.

Takođe, veća kiselost rastače oklope ljuskara, kao što su školjke ili krabe. Imajte to na umu ako držite akvarijum.

Ipak, pošto ste ljudsko biće, mala promena balansa pH vrednosti vam neće smetati. Problem je u bakterijama koje su doprle do nezaštićene vode.

Ovo nije slučaj sa vodom koja je upravo istekla iz česme, jer ona sadrži hlor koji sprečava razmnožavanje bakterija. Posle 24 časa, mikrobi počinju da bujaju.

Takođe, voda ostavljena napolju preko noći može da počne da razvija alge ili čak larve komaraca, što nikako nije prijatno. Još jedan problem je prašina.

Dakle, nije problem u „kvarenju“ H2O – problem je u tome što voda „pokupi“ dodatne elemente koji kvare njen ukus.

POGLEDAJTE VIDEO:


(Srbijadanas.com)

Check Also

IZGOVORITE OVE REČI I DOBIĆETE MUDROST I SNAGU DA IZ TEŠKOĆA IZAĐETE KAO POBEDNICI!

Religija mora početi sa pražnjenjem i čišćenjem srca. Duša koja se obraća Bogu u svakodnevnoj …