Home / ZDRAVLJE / ELIKSIR I SUPER LEK IZ 15. VEKA – ŠVEDSKA GRANČICA (UPUTSTVO I INSTRUKCIJE)

ELIKSIR I SUPER LEK IZ 15. VEKA – ŠVEDSKA GRANČICA (UPUTSTVO I INSTRUKCIJE)

Da li ste čuli za švedsku grančicu. Izraz se ne odnosi na neko posebno drvo ili biljku nego se radi o nazivu tradicionalnog biljnog eliksira koji je osmislio švajcarski narodni lekar Paracelsus u 15. veku a ponovo otkrio i unapredio čuveni švedski lekar dr Klaus Samst u 18. Vijeku, po čemu je lek i dobio ime.
svedska-grancicaZa razliku od mnogih drugih sličnih drevnih lekova švedska grančica primenjuje se i dan danas svuda u svetu i možete je čak kupiti u većini modernih apoteka. Zanimljivo je naglasiti da je Dr Samst živeo čak 104 godine a rukopis i recept eliksira švedska grančica pronađeni su nakon njegove smrti u njegovim spisima.

Ovde ćemo vas upoznati sa originalnim receptom švedske grančice i sastojcima koji su potrebni te pokušati pomenuti barem jedan dio mnogobrojnih oboljenja i tegoba koje možete tretirati sa ovim sjajnim kapljicama.

Švedska grančica sastoji se od više jako lekovitih biljaka a sam eliksir izemeđu ostalog može se primenjivati za problema sa: vrtoglavicom, grčevima u želudcu, zuboboljom, zatvorom, bolovima u ušima, tegobama sa matericom, hemoroidima, tuberkoloze, groznicom, ranama, ožiljcima po telu , apetitom, slabokrvnošću, reumatskim bolovima, kurije očima, drhtanjem ruku i nogu, različitim infekcijama, problemima sa bubrezima, jetrom, žuči .. itd.

Zaista je teško pobrojati sve primene za koje je oporobana švedska grančica. Na kraju teksta u posebnom linku možete videti izvorni prevod rukopisa i namena eliksira švedska grančica i njegove primene a spisak je zaista dug i obiman.

Što se tiče samo načina spravljanja eliksira to će možda u ovim našim modernim vremenima mnogima biti problem jer neće moći nabaviti sve sastojke ali ako to I bude slučaj u većini apoteka ili specijalizovanih prodavnica za bilje i dodatke ishrani možete pronaći već pripremljene sastojke za eliksir ili već gotov eliksir. Ukoliko se odlučite da sami napravite švedsku grančicu ovo su potrebni sastojci:

10 g aloje (kao zamena može koren gorčaca ili Pelinovo prah)
5 g mirhe ili rujevine
0,2 g šafrana
10 g seninih listova

10 g Kanfora
10 g korenja rabarbara
10 g podanka kurkume (turmerik)
10 g mane (smola crnog jasena)
10 g venecijanskog terijak
5 g korenja vilinog sita (carlina acaulis)
10 g korenja anđelike

Sve sastojke stavimo u dvolitrenu staklenu teglu i prelijemo sa 1,5 litara rakije (jačine 35-40%) te teglu zatvorimo i ostavimo 14 dana na suncu ili u blizini nekog drugog izvora toplote. Smesu svaki dan treba protresti. Nakon 14 dana napunimo malu flašicu od 2 dcl i koristimo švedsku grančicu a ostatak a ostatk držimo i dalje u velikoj tegli sa svim sastojcima. Šta sastojci duže stoje to bolje.

Način upotrebe – unutrašnja upotreba

Za sprečavanje bolesti (preventiva) uzimamo ujutro i uveče po jednu kafenu kašičicu razređenih kapi. Kod raznovrsnih bolesti slobodno uzimamo po tri razređene kašikice. Kod zloćudnih oboljenja uzimamo 2-3 kašikice dnevno ovako: po jednu kašiku kapi razređenih u 1,8 litre biljnog čaja, razdijeljenog na dva dela, a uzima se pola sata pre svakog jela i pola sata nakon jela.

Oblozi iz mešavine švedskog bilja

Oblozi se koriste za različite otekline. Komadić vate ili krpu, namočimo švedskom biterom i položimo na bolesno mesto, kojeg smo pre toga namazali nekom masti. Preko toga stavimo plastičnu foliju, da se ne uprlja odeća. Nakon toga povežemo krpom ili zavijemo zavojem.

Oblog pustimo delovati dva do četiri sata, zavisno o bolesti. Ako pacijentu ne smeta, slobodno ostavimo oblog preko noći. Stoga preporučujemo da potražite sastojke i napravite obavezno švedsku grančicu ili potražite u svojoj apoteci gotovu smesu biljaka ili sam eliksir.

(ZdravljeBEzdoktora)

Check Also

Dr NESTOROVIĆ OTKRIO: OVO JE JEDAN OD NAJMOĆNIJIH LEKOVA KOJE DANAS IMAMO..

Doktor Branimir Nestorović kaže da ne postoji bolji lek za čir na želucu ili dvanaestopalačnom …