Home / AKTUELNO / Američke diplomate na Kubi napadnute TAJNIM ZVUČNIM ORUŽJEM

Američke diplomate na Kubi napadnute TAJNIM ZVUČNIM ORUŽJEM

Dvogodišnji američko-kubanski diplomatski odnosi pokvarili su se u sredu, kada su neimenovani zvaničnici Stejt departmenta objavili da je grupi američkih diplomata u Havani teško oštećen sluh, u bizarnom incident pripisanom tajnoj zvučnoj napravi, piše “Tajm”.

maska

Nekoliko radnika Stejt departmenta zaposlenih u američkoj ambasadi u Havani bili su podvrgnuti “akustičnom napadu” izvedenom uz pomoć zvučnih naprava, usled čega je najmanje dvoje diplomata možda pretrpelo trajni gubitak sluha, rekli su neimenovani zvaničnici Stejt departmenta za CNN.

Povređene diplomate nisu bile na istom mestu u isto vreme, ali su od kraja prošle godine počeli da prijavljuju niz fizičkih simptoma koji su podsećali na potres mozga.

Na jesen 2016, više američkih diplomata počelo je da oseća neobjašnjeni gubitak sluha. Nekoliko njih je nedavno došlo u ambasadu u Havani, koja se ponovo otvorila 2015, kada je tadašnji predsednik SAD Barak Obama ponovo uspostavio pune diplomatske odnose s Kubom, rekli su ti zvaničnici.

Neki od simptoma su bili toliko ozbiljni da je nekoliko diplomata vraćeno u SAD. Nakon više meseci istrage, zvaničnici su zaključili da su diplomate bile izložene naprednoj napravi koja operiše van granice slušnog, a koja je postavljena ili unutra ili van njihovih rezidencija. Nije jasno da li je ta naprava oružje sa svrhom namernog napada ili ima neku drugu svrhu.

Stejt department je mesecima postavljao Kubi pitanja u vezi ovog incidenta i američka vlada je slala medicinsko osoblje u Havanu, ali nisu uspeli da odrede šta se tačno dogodilo.

– Ovo može biti veoma ozbiljno. Radili smo s Kubancima na tome da pokušamo da otkrijemo šta se događa. Oni tvrde da ne znaju, ali to postaje zamorno i problematično – izjavio je neimenovani zvaničnik Stejt departmenta za CNN.

– Stvar je veoma čudna – ocenio je drugi zvaničnik.

INCIDENT DOVEO DO PROTERIVANJA DIPLOMATA

Portparolka Stejt departmenta Heder Nuert podsetila je da su SAD proterale dvoje kubanskih diplomata iz Vašingtona 23. maja. Ona nije rekla koliko je američkih diplomata pogođeno, niti je potvrdila gubitak sluha, samo je navela da su “imali niz fizičkih simptoma.”

– Na početku, kad su počeli da prijavljuju ono što ću nazvati simptomima, trebalo je vremena da se shvati šta je to i to se još uvek događa. Pratimo situaciju. Obezbedili smo medicinsku negu i pažnju onima koji smatraju da su pogođeni – rekla je Nuertova.

Nuertova nije komentarisala moguće uzroke problema, ali je istakla da simptomi pogođenih radnika nisu životno ugrožavajući, naveo je “Vašington post”.

– Postoji niz simptoma, pa stoga može biti i niz uzroka. Zato smo veoma oprezni sa onim što govorimo. Postoji mnogo toga što još ne znamo – objasnio je jedan zvaničnik.

Pretpostavlja se, na osnovu toga što su SAD proterale dvoje Kubanaca, da je recipročan broj američkih diplomata napustio Havanu. Američki zvaničnici rekli su za AP da je petoro diplomata, od kojih nekoliko sa supružnicima, pogođeno incidentom, te da među njima nema dece.

Nuertova a nije direktno optužila kubansku vladu da je ugrozila Amerikance.

– Kubanska vlada ima odgovornost i obavezu da štiti naše diplomate – rekla je ona.

Proterane kubanske diplomate nisu proglašene nepoželjnim osobama i da mi se može dozvoliti povratak u SAD kad se stvar reši.

– Povređeni su bili radnici Stejt departmenta, nijedan američki civil nije pogođen – istakla je Naertova, dodajući da Stejt department “veoma ozbiljno” istražuje incident.

SUMNJIVA I RUSIJA

“Tajm” ističe da Kuba nadzire ljude na ostrvu, a posebno američke diplomate. Bukvalno svi strani diplomatski predstavnici na Kubi, žrtve incidenta, živeli su u kućama koje su u posedu ili koje održava kubanska vlada.

Međutim, zvaničnici povezani sa istragom kažu da se razmatra i mogućnost da je incident uzrokovala treća strana, poput Rusije, koja možda operiše bez znanja Kube.

Američke diplomate u Havani godinama su se žalile da trpe uznemiravanja od strane kubanskih zvaničnika i često su prijavljivali provale u svoje kuće i automobile. Nakon obnove punih diplomatskih odnosa dve zemlje 2015, uznemiravanja takve vrste su prestala. Međutim, potencijalna upotreba sonične naprave da se naruši zdravlje diplomata je bez presedana, ocenjuje “Tajm”.

KUBA PORIČE UMEŠANOST

Kubansko ministarstvo spoljnih poslova juče je kategorički poreklo bilo kakvu umešanost Kube u incident sa američkim diplomatama, te istaklo da je odluka o proterivanju kubanskih diplomata bila “neopravdana i neosnovana”.

“Ministarstvo ističe da Kuba nikad nije dozvolila… da se njena teritorija koristi za bilo kakve akcije protiv akreditovanih diplomatskih zvaničnika ili njihovih porodica, i to bez izuzetaka”, navedeno je u saopštenju.

Stejt department je podsetio kubansku vladu na njenu obavezu da zaštiti diplomate prema Bečkoj konvenciji. U istragu se uključio i Federalni istražni biro (FBI), a pored njih i kubanska vlada.

Ministarstvo spoljnih poslova Kube je navelo da je osnovalo stručnu komisiju da analizira incident i da je pojačala obezbeđenje oko američke ambasade i rezidencija njenih diplomata.

“Kuba se generalno smatra bezbednom destinacijom za posetioce i strane diplomate, uključujući američke državljane”, navedeno je u saopštenju.

Nije jasno zašto nijedna zemlja nije objavila u javnosti proterivanja diplomata u maju. Predsednik SAD Donald Tramp rekao je sledećeg meseca da je njegov prethodnik Barak Obama sklopio “loš ugovor” s Kubom.

– Ovo stupa na snagu odmah – otkazujem u potpunosti jednostrani ugovor koji je poslednja administracija sklopila s Kubom – rekao je Tramp 16. juna.

Kuba je nazvala ovaj Trampov potez “smetnjom” u odnosima dve zemlje i upozorila da je svaka strategija sa svrhom promene kubanskog sistema “osuđena na propast”.

SONIČNO ORUŽJE

Sonično i ultrasonično oružje su oružja raznih vrsta koja se koriste da povrede, onesposobe ili ubiju protivnika. Neka sonična, ili zvučna oružja, trenutno koriste vojne i policijske snage u ograničenoj upotrebi radi istraživanja i razvoja. Druga postoje u svetu naučne fantastike (Wikipedia).

(M. Milikšić , Time , The Washington Post , CNN)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …