Home / U FOKUSU / Ruski avion preleteo Belu kuću, Pentagon, CIA i vojnu bazu

Ruski avion preleteo Belu kuću, Pentagon, CIA i vojnu bazu

pilot-avion

Ruski vojni avion bez naoružanja preleteo je iznad glavnog grada SAD Vašingtona i jedne američke vojne baze.

To je učinjeno na osnovu pakta koji dozvoljava vojskama SAD i Rusije da nadgledaju jedna drugu iz vazduha.

Ruski avion “tupoljev Tu-154” preleteo je juče posle podne, na visini od oko 1.100 metara, iznad Bele kuće, Kongresa SAD, Pentagona, sedišta CIA i združene vojne baze Endrjuz u saveznoj državi Merilend, na osnovu Pakta o otvorenom nebu, koji su potpisale 34 zemlje, navodi CNN.

Neimenovana zvaničnica Stejt departmenta potvrdila je za rusku agenciju Tas da su Vašington i Moskva u potpunosti dogovorili trasu leta i da su u avionu bili pripadnici vojske SAD.

“Pakt o otvorenom nebu je mera izgradnje poverenja i bezbednosti koja ima za cilj povećanje vojne transparentnosti tako što dozvoljava potpisnicama da sprovode letove za nadgledanje drugih partnera iz Pakta”, navela je ona za Tas.

Zvaničnik Pentagona potvrdio je za Tass da je Ratno vazduhoplovstvo Rusije imalo pravo da izvede let nadgledanja iznad Vašingtona, prema odredbama Pakta o otvorenom nebu. On je dodao da Pakt dozvoljava potpisnicama “da nadgledaju celokupnu teritoriju drugih potpsinica”.

Mlazni avion imao je dozvolu da uđe i u posebno obezbeđen vazdušni prostor P-56, koji okružuje Belu kuću.

U ruskom avionu bilo je i osoblje američkog Ratnog vazduhoplovstva, čiji je jedan pripadnik rekao da ruski avion ima mogućnosti za prikupljanje mnoštva obaveštajnih informacija, navodi CNN.

Pakt o otvorenom nebu potpisan je 1992. godine, a stupio je na snagu 2002. godine i od tada je po tom osnovu izvedeno više od 1.200 letova. Potpisnice pakta mogu da obavljaju letove u svrhu nadgledanja vojnih objekata drugih potpisnica.

(Beta)

Check Also

ASADOVE SNAGE PRETRPELE PRVE GUBITKE U AFRINU: Turci u žestokom naletu na zapadnom frontu! (VIDEO)

Uprkos dolasku sirijskih dobrovoljačkih Snaga nacionalne odbrane (SNO) na liniju fronta, Turci i njihove džihadističke …