Home / AKTUELNO / AMERIČKI MEDIJI već znaju ko će naslediti Trampa! USKORO OPOZIV TRAMPA!?

AMERIČKI MEDIJI već znaju ko će naslediti Trampa! USKORO OPOZIV TRAMPA!?

Donald Tramp kreće na svoju prvu turneju po inostranstvu, a prvi partner kojeg će posetiti je Saudijska Arabija. To putovanje, ali i druge događaje u vezi sa Belom kućom, analiziraju i nemački novinari.

tramp

Nemačka štampa se naveliko bavi svojom omiljenom temom – Donaldom Trampom. Nadnaslov u Špigelu onlajn: „Trampovo prvo putovanje u inostranstvo“. Naslov: „Donald otkriva svet“.

Ispod njega kratak opis problematike: „Donald Tramp kreće na svoje prvo putovanje u inostranstvo. Bliski istok i Evropa, biće naporno. Hoće da pokaže da drži svet pod kontrolom. Ni od jednog drugog predsednika pre njega se nije tako malo očekivalo“.

„Na svom putovanju Tramp će održati dva velika govora – u Rijadu i Jerusalimu. Hoće da pokaže da može da bude prezidijalan, da ima situaciju pod kontrolom, da aferu sa Rusijom može da ostavi za sobom.

U Rijadu će govoriti o islamu – tamo napeto iščekuju da čuju šta će reći. Govor priprema Trampov hardlajner Stiven Miler koji je već bio koreograf zabrane ulaska u SAD za građane muslimanskih zemalja. Osim toga, Tramp je još u predizbornoj kampanji tvrdio: Islam mrzi Ameriku.“

„I pored toga, u Rijadu će se sastati sa saveznicima. Saudijska kraljevska kuća ceni predsednika zbog njegovih kritičkih izjava o Iranu, a i drugi vladari u regionu žele da imaju Trampa kao partnera protiv krvnog neprijatelja u Teheranu. Tramp se nada da će zauzvrat dobiti podršku sunitskog sveta u borbi protiv ID.“

Što veći haos u Beloj kući, to su veće i nade van Sjedinjenih Američkih Država da će Donald Tramp biti opozvan sa funkcije američkog predsednika. Ali to je još uvek daleko od realnosti, ocenjuje Martina Butler. (19.05.2017)

– U Izraelu ga čeka mešavina skepse i nade. Već mesecima Tramp govori da će stvoriti mir u regionu – što je dil koji nije uspeo generacijama diplomata. Problem je u tome što niko ne zna šta Tramp hoće ni za šta se zalaže.

S jedne strane, on je za ambasadora SAD u Izraelu imenovao čoveka koji je u prošlosti podržavao radikalni pokret gradnje naselja. S druge strane, iznenađujuće pozitivno se izrazio o palestinskom predsedniku Mahmudu Abasu – piše Špigel.

Trnovit put do opoziva

Komentator internet-dnevnika Cajt smatra da je Trampu dobro došlo to što nakratko napušta SAD. „Za predsednika je i sastanak sa njegovim kolumbijskim kolegom Huanom Manuelom Santosom bio dobra prilika da u nedelji u kojoj se o njemu svašta otkrilo demonstrira normalnost“. Jedan od zaključaka teksta: „Istraga veza Moskve i Ovalne sobe bi u najgorem slučaju mogla potrajati godinama.

Već sada stalne vesti o ulozi Rusije i Trampovim postupcima već sada opterećuju planove Bele kuće. Veliki poduhvati su zapeli, posle nekih manjih delimičnih uspeha kao što je na primer, napredak u reformi zdravstva.

I sam Tramp bi mogao da prokocka podršku republikanskog establišmenta. Internet-sajt ’Politiko’ preneo je da neki konzervativci iza zatvorenih vrata već otvoreno razmišljaju o Majku Pensu kao opciji.

Taj sajt je citirao jednog poslanika koji je rekao da potpredsednik već vežba…“

I internet-dnevnik portala T-onlajn piše da „Kriza nagriza SAD i proždire političke resurse. Normalan politički rad je gotov zamro. Gotovo niko više ne govori o zdravstvenom sistemu, o Trampovoj reformi poreskog sistema, o zidu na granici sa Meksikom.

Kriza sa Severnom Korejom se ne smiruje, američka vojska se brine zbog situacije u Avganistanu, Turska je ljuta zbog američkih isporuka oružja sirijskim Kurdima.

Strane diplomate su zaprepašćene zbog haosa u Beloj kući. U drugim zemljama bi optužbe poput ovih u aferi sa Rusijom odavno bile dovoljne da se snose političke posledice. Ali u SAD je put do opoziva predsednika vrlo trnovit.

Tako nešto je pokušano samo dvaput u istoriji i oba puta nije dovelo do rezultata koji su želeli tužitelji.“

Imenovanje specijalnog istražitelja za odnose Trampovog tima i Rusije takođe je jedna od glavnih tema – koja će, kako piše švajcarski dnevnik Noje cirher cajtung, predsednika SAD „pratiti neodređeno vreme – sa nesagledivim posledicama.

Istorija nudi dovoljno užasnih primera za skandale koje su takvi istražitelji već iskopali.

Sada Tramp za petama ima još jednog psa-tragača koji njuška… to što je stvar otišla tako daleko, Tramp može da pripiše sam sebi: kada je prošle nedelje smenio šefa FBI Džejmsa Komija, pokrenuo je lavinu koja bi mogla i njega da zatrpa“.

(Dojče Vele)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …