Home / IZA KULISA / AMERIČKE ŠPIJUNSKE SLUŽBE PRESTRAVLJENE: RUSKI „SATELITI UBICE“ OŽIVELI NAKON DVE GODINE SPAVANJA U ZEMLJINOJ ORBITI

AMERIČKE ŠPIJUNSKE SLUŽBE PRESTRAVLJENE: RUSKI „SATELITI UBICE“ OŽIVELI NAKON DVE GODINE SPAVANJA U ZEMLJINOJ ORBITI

planeta-zemlja-svemir-satelit

 

Kosmički aparati koji su proizvedeni u Rusiji, a koje su na zapadu prozvali „satelitima-ubicama“ ponovo daju znake života, nakon skoro dve godine spavanja.

U pitanju su sateliti „Kosmos 2491“, „Kosmos 2499“ i „Kosmos 2504“, koji su poslati u orbitu u periodu 2013-2015. godine. Bez obzira na izjave Olega Ostapenka, u to vreme rukovodioca „Roskosmosa”, da su aparati obični telekomunikacioni sateliti, američki i evropski eksperti smatraju da se mogu koristiti za vođenje borbi ili uništavanje drugih satelita.

Navedeno je da većina orbitalnih svemirskih aparata nema sopstveni motor i da zato nije u stanju da manevriše u kosmosu. Međutim, kako je saopštio američki vojni reporter Dejvid Ejksim, nakon nekog vremena praćenja, posmatrači su primetili da je satelit „Kosmos 2499“ značajno promenio svoju orbitu.

Tada je američka strana izrazila zabrinutost da će uz pomoć „satelita-ubica“ Rusija početi svemirsku trku u naoružanju i da može likvidirati satelite država-oponenata. Poslednji od navodnih „satelita-ubica“ u orbitu je poslat „Kosmos 2509“. Od tada on nije davao znake života, ali sada, iznenada, on i „2499“ su počeli da vrše manevre.

„Interesantno je da su aparati koji ’spavaju‘ skoro dve godine ponovo oživeli. Jedna od strategija da svoji sateliti postanu neprimetni je da se neko vreme pretvaraju da su samo kosmičko smeće, a da se zatim upotrebe“, prokomentarisao je za list predstavnik saveza zabrinutih naučnika SAD Laura Grego.

Sve ovo je dovelo do toga da se na Zapadu se ponovo plaše da Rusija ponovo biti izazov u Kosmosu.

(Sputnjik Srbija)

Check Also

U EGIPTU, OTKRIVEN 3.000 GODINA STAR PAPIRUS KOJI PRIKAZUJE NLO?! (VIDEO)

Drevni egipatski tekstovi kažu da je egipatski bog Ra doplovio sa zvezda i sleteo u …