Home / AKTUELNO / Brnabić: Čini mi se da su SAD ipak za stanje zamrznutog konflikta na Kosovu..

Brnabić: Čini mi se da su SAD ipak za stanje zamrznutog konflikta na Kosovu..

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je da pitanje Kosova ne može da zaustavi put Srbije u Evropsku uniju (EU) jer, kako je rekla, evropska integracija je „jedna priča“, a rešavanje odnosa s Prištinom druga.

„Evropska komisija, odnosno EU, ne priznaje nezavisnost Kosova, oni su statusno neutralni i moraju to da budu jer pet važnih članica EU ne priznaje i neće priznati samoproglašenu nezavisnost Kosova“, rekla je Brnabić za Novi magazin.

Tako, nastavila je premijerka, „oni od nas očekuju normalizaciju odnosa, neće da uvoze konflikte u EU, a normalizacija odnosa može svašta da znači: ja mislim da je prvenstveno u interesu Srbije, ne zbog Unije već u interesu Srbije, da se konačno nađe dugoročno održivo rešenje“.

Brnabić je rekla da joj je „žao što EU nije jača u insistiranju“ da se Briselski sporazum implementira jer je EU bila „garant tog sporazuma“.

„Iz svih razgovora koje sam imala s njima, ne deluje mi da su Sjedinjene Američke Države spremne na bilo kakvo fleksibilno rešenje, a ako niste spremni na fleksibilno rešenje, onda meni deluje da ste za održavanje statusa kvo i zamrznutog konflikta“, kazala je ona.

Brnabić je ocenila da bi „zamrznuti konflikt“ mogao da traje i decenijama što ne bi bilo dobro za Srbiju, i dodala da je inicijativa predsednika Srbije Aleksandra Vučića o pokretanju unutrašnjeg dijaloga „vrlo hrabra“.

Ona je poručila i da Srbija mora da nađe snagu u sebi da napravi mir i stabilnost na Kosovu jer, „ako imamo snage i postoji razumevanje EU, pre svega da se implementiraju postignuti dogovori (sa Prištinom), a onda i da se ima fleksibilnosti i kreativnosti oko mogućeg dugoročnog rešenja, onda će sve biti u redu“.

„Nadam se da Srbija neće biti jedina koja će na kraju ostati da insistira na stabilnosti“, rekla je premijerka.

(Beta)

Check Also

NOVINAR ZATRESAO CELU DRŽAVU TEKSTOM: MRZIMO NOVAKA JER NIJE KUKAVICA KAO MI AUSTRALIJANCI!

Tekst kolumniste portala “Spektator”, Džejmsa Mekfirsona izazvao je ogromne potrese u Australiji! Zašto je tako, …