Home / IZA KULISA / BIO JE SPECIJALAC ZADUŽEN ZA SRBIJU, SAVETOVAO JE BUŠA, A DANAS SE VRATIO U BEOGRAD: Ko je u stvari Metju Palmer?

BIO JE SPECIJALAC ZADUŽEN ZA SRBIJU, SAVETOVAO JE BUŠA, A DANAS SE VRATIO U BEOGRAD: Ko je u stvari Metju Palmer?

Vršilac dužnosti zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Metju Palmer, koji danas boravi u poseti Beogradu, veoma dobro poznaje Srbiju, ali i problem Kosova i Metohije.

Palmer je, naime, „ranih“ 90-tih godina radio u Ambasadi SAD u Beogradu, a i kasnije je, tokom diplomatske karijere“, u više navrata bio angažovan na pitanjima vezanim za ovaj region.

Naime, po odlasku iz Beograda, u Stejt departmentu je imao specijalna zaduženja za Srbiju i Crnu Goru, a pratio je i mirovnu konferenciju u Rambujeu.

Tokom 2006. i 2007. bio je savetnik predsednika Džordža Buša u pitanjima nacionalne bezbednosti.

Jedno vreme je zatim bio angažovan u Jugoistočnoj Aziji, da bi se potom ponovo vratio u Beograd, na mesto savetnika ambasadora SAD u Srbiji.

Sada je šef je kancelarije za Evropu i evroazijska pitanja od 2016, a posebno se bavi integracijama zemalja koje još nisu članice „evroatlantskih struktura“.

Imajući u vidu činjenicu da je višestruko profesionalno vezan za region, Srbiju posebno, ne čudi konstatacija iz saopštenja o njegovom današnjem razgovoru s predsednikom Aleksandrom Vučićem – da su razgovarali o važnosti dugotrajnog prijateljstva Srbije i Sjedinjenih Američkih Država i posvećenosti dveju zemalja da dalje razvijaju svoje bilateralne odnose.

Vučić i Palmer, kako je navedeno, nisu saglasni u stavovima o KiM, ali su se saglasili u najmanje dve važne stvari.

Jedna je – da je sada ključni period za budući razvoj Srbije, posebno kada je reč o nastojanjima da postane punopravna članica Evropske unije.

Druga – da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine od ključne važnosti ne samo za proces pridruživanja EU, već i za regionalnu stabilnost i buduće blagostanje i prosperitet naroda u regionu.

Palmer je obećao podršku dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU, i to, kako se ističe u saopštenju, „na svaki način koji učesnici u dijalogu smatraju korisnim“.

Check Also

SNIMAK KINESKOG ROVERA BUDI JEZU: NA TAMNOJ STRANI MESECA NLO BAZA?! (FOTO)

Ukoliko sve bude išlo po planu, svetska javnost uskoro bi trebalo da dobije povratnu informaciju …