Home / IZA KULISA / BIO JE SPECIJALAC ZADUŽEN ZA SRBIJU, SAVETOVAO JE BUŠA, A DANAS SE VRATIO U BEOGRAD: Ko je u stvari Metju Palmer?

BIO JE SPECIJALAC ZADUŽEN ZA SRBIJU, SAVETOVAO JE BUŠA, A DANAS SE VRATIO U BEOGRAD: Ko je u stvari Metju Palmer?

Vršilac dužnosti zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Metju Palmer, koji danas boravi u poseti Beogradu, veoma dobro poznaje Srbiju, ali i problem Kosova i Metohije.

Palmer je, naime, „ranih“ 90-tih godina radio u Ambasadi SAD u Beogradu, a i kasnije je, tokom diplomatske karijere“, u više navrata bio angažovan na pitanjima vezanim za ovaj region.

Naime, po odlasku iz Beograda, u Stejt departmentu je imao specijalna zaduženja za Srbiju i Crnu Goru, a pratio je i mirovnu konferenciju u Rambujeu.

Tokom 2006. i 2007. bio je savetnik predsednika Džordža Buša u pitanjima nacionalne bezbednosti.

Jedno vreme je zatim bio angažovan u Jugoistočnoj Aziji, da bi se potom ponovo vratio u Beograd, na mesto savetnika ambasadora SAD u Srbiji.

Sada je šef je kancelarije za Evropu i evroazijska pitanja od 2016, a posebno se bavi integracijama zemalja koje još nisu članice „evroatlantskih struktura“.

Imajući u vidu činjenicu da je višestruko profesionalno vezan za region, Srbiju posebno, ne čudi konstatacija iz saopštenja o njegovom današnjem razgovoru s predsednikom Aleksandrom Vučićem – da su razgovarali o važnosti dugotrajnog prijateljstva Srbije i Sjedinjenih Američkih Država i posvećenosti dveju zemalja da dalje razvijaju svoje bilateralne odnose.

Vučić i Palmer, kako je navedeno, nisu saglasni u stavovima o KiM, ali su se saglasili u najmanje dve važne stvari.

Jedna je – da je sada ključni period za budući razvoj Srbije, posebno kada je reč o nastojanjima da postane punopravna članica Evropske unije.

Druga – da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine od ključne važnosti ne samo za proces pridruživanja EU, već i za regionalnu stabilnost i buduće blagostanje i prosperitet naroda u regionu.

Palmer je obećao podršku dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU, i to, kako se ističe u saopštenju, „na svaki način koji učesnici u dijalogu smatraju korisnim“.

Check Also

„AKO SAM KRAO, TO JE BILO ZA…“ ISPLIVALO SLOBINO NIKAD VIĐENO PISMO, IZ ZATVORA JE OTKRIO SVE

Nekadašnji predsednik SRJ Slobodan Milošević lično je 2. aprila 2001. napisao istražnom sudiji Okružnog suda …