Home / AKTUELNO / ČOMSKI: Trampova republikanska partija je najopasnija organizacija u istoriji sveta jer..

ČOMSKI: Trampova republikanska partija je najopasnija organizacija u istoriji sveta jer..

noam comski

 

Jedan od najvećih živih intelektualaca sveta, filozof, lingvista i profesor čuvenog MIT Noam Čomski osuo je paljbu po američkoj Republikanskoj partiji, nazvavši je „najopasnijom organizacijom u istoriji sveta“.

– Svet nikada nije imao jednu organizaciju koja je tako predano posvećena uništenju planete Zemlje – rekao je Čomski.

Čomski je osudio administraciju novog predsednika Donalda Trampa, istakavši da je pokazala „totalni nemar kada je u pitanju budućnost planete“, te da se posvetila „uništenju svih zakona o klimatskim promenama i očuvanju Zemlje“.

– Ova administracija ima samo jedan cilj – profit. Sistematski uništava vladine institucije, poput Agencije za zaštitu životne sredine i Odseka za energetiku, koje su snažno podsećale na opasnosti od globalnog zagrevanja.

Da li je ikada u istoriji sveta postojala jedna tako opasna organizacija poput Republikanske partije, sa toliko posvećenošću da uništi ljudski život na Zemlji? -rekao je Čomski u govoru koji je održao pred studentima na platformi koju je organizovao „Democracy Now“.

Profesor je potom rekao da „odbija da republikance naziva političkom partijom, jer oni to nisu“, i poručio da se „Amerika ubrzano izoluje i postaje jedna od retkih država koje ne ulažu napore u borbi protiv klimatskih promena“.

– Postoji čitav jedan svet koji pokušava da promeni nešto. Možda ne čini dovoljno, ali se barem trudi.

Neki su postigli mnogo, poput Danske, dok smo sa druge strane mi: svet izolacije svesti o globalnom zagrevanju i opasnostima koje sa sobom nosi. Naša vlast kao da poručuje da nije deo toga, štaviše: trudi se da potkopa trud i borbu za očuvanje planete – rekao je Čomski.

(Blic)

Check Also

POČELO JE – PRIPREME ZA INVAZIJU: Venecuela zatvorila granicu s Brazilom

Venecuela zatvara granicu s Brazilom, a razmatra i mogućnost zatvaranja granice s Kolumbijom, saopštio je …