Home / AKTUELNO / DODIK POVUKAO POTEZ OD PRESUDNOG ZNAČAJA ZA RS- EVO ŠTA JE DOGOVORIO SA PUTINOM…

DODIK POVUKAO POTEZ OD PRESUDNOG ZNAČAJA ZA RS- EVO ŠTA JE DOGOVORIO SA PUTINOM…

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je, nakon razgovora sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Beogradu, da je važno da Republika Srpska osigura energetsku stabilnost kroz gasovod koji treba izgraditi iz Srbije, pa sve do Novog Grada.

-Više od 400 miliona evra košta taj gasovod i to će sigurno biti jedan od naših veoma značajnih razvojnih projekata – rekao je Dodik večeras novinarima u Beogradu.

On je istakao da je, tokom sastanka sa Putinom kojem je prisustvovala i predsednik Republike Srpske Željka Cvijanović, potvrđeno da raniji planovi u okviru „Južnog“ toka“ budu realizovani kroz projekat „Turski tok“.

 Dodik je naglasio da je bilo reči i o uspešnoj saradnji Srpske i Rusije, odnosno poslovima koji obavlja ruska kompanija „Zarubežnjeft“ u nepovoljnom poslovnom okruženju koji podrazumeva globalnu promene na tržištu nafte, te kao veoma značajno istakao uveravanje Putina da „oni ostaju tamo prisutni“.

-Želimo da našu saradnju usmerimo ka onome što je život, a to je izgradnja gasovoda. Ponovo smo o tome pričali. Razgovarali smo o i rekonstrukciji termoelektrana Ugljevik i Gacko – rekao je Dodik.

On je napomenuo i da je bilo reč o potrebi da se studenti iz Republike Srpske što više uključe u obrazovni sistem Rusije.

Dodik je posebno istakao zadovoljstvo da je tokom današnjeg ručka razgovarao i sa generalnim direktorom ruskog „Gasproma“ Aleksejom Milerom.

Kada je reč o političkim temama, Dodik je naveo da je Putin izrazio privrženost međunarodnom pravu, Dejtonskom mirovnom sporazumu i celovitosti integriteta BiH, kao i odbrani dobijenih pozicija Srpske.

On je istakao da Putin zna da je bilo mnogo kršenja Dejtonskog sporazuma, da je bilo mnogo arogancije i naglasio da Putin razume da je situacija u BiH složena.

-Rusija je velika sila, izložena mnogim neprincipijelnim sankcijama Zapada, ali strpljivo pokušava da bez reakcije i kontrareakcije bilo šta učini, a oni su već veliki i moćni. Mi smo mali i svaki udar na nas svakako podrazumeva udar na našu celovitost – rekao je Dodik.

On je ocenio da je i današnji sastanak sa Putinom pokazao koliko je nedolična ta mizerna atmosfera linča koja se dešava u Sarajavu u vezi sa navodno štetnim ruskim uticajem.

 Dodik je naveo da je Putin čestitao za izborne rezultate u BiH, te potvrdio da su razgovarali o njihovoj primeni, dodavši da misli da u Rusiji „znaju o čemu se radi“ kada je reč o opstrukcijama i uslovljavanjima na tom planu.

-Taj deo neprincipijelnog ponašanja. Oni to vrlo dobro razumeju. Naravno da razumeju da neko indukuje političku javnost u Sarajevu da bi počela sa uslovljavanjem -rekao je Dodik.

On je naveo da ono što svima mora biti jasno je da treba sprovesti izborne rezultate jer ako ne budu primenjeni to će biti najveća šteta za BiH.

-Mislim da je njima najbolje da krenu sa implementacijom. Imamo strpljenja, nama to i nije neka potreba, ali ako neko hoće da razgradi BiH onda nama samo pomaže neimplementacijom rezultata – kaže Dodik.

Dodik je napomenuo da se u okviru Putinove posete Beogradu sastao i sa ministrom inostranih poslova Rusije Sergejom Lavrovim, za kojeg je rekao da je veliki poznavalac situacije u regionu i da su pričali o detaljima.

-Interesovao se za stanje u Republici Srpskoj i regionu. Apsolutno mu je jasan razvoj te situacije. On je bio ambasador u Savetu bezbjednosti UN za vreme rata na Balkanu i poznaje sve te stvari, ali je, isto tako, istakao potrebu snažnog očuvanja mira, očuvanja Dejtonskog sporazuma i prava dobijenih ovim sporazumom – rekao je Dodik.

Check Also

VELIKI UDAR: STRUČNJACI UPOZORAVAJU DA SLEDI DRASTIČAN PAD STANDARDA..!

Poslednjih nedelja, cene osnovnih životnih namirnica i goriva drastično su skočile. Za naredni period se …