Home / AKTUELNO / Dolazi MAJKA SVIH OLUJA: Pripremite se na jako NEVREME, a onda na TALAS VRUĆINE koji nije zapamćen!

Dolazi MAJKA SVIH OLUJA: Pripremite se na jako NEVREME, a onda na TALAS VRUĆINE koji nije zapamćen!

oluja- nevreme

Oba prognostička modela GFS i ECMWF, za ponedeljak predviđaju impresivnu količinu padavina u severoistočnim delovima Italije i u južnoj Austriji, a zatim bi već od utorka, nevreme moglo pogoditi i Balkan.

Do 150-200 mm kiše se očekuje, kao i lokalne bujične poplave. Takođe, teške olujne nepogode se očekuju na području severnog Jadrana.

– Nakon vrućina, dakle već od drugog dela ponedeljka, zatim od utorka i srede očekuje se promena vremena i znatni pad temperature. Promena vremena verovatno neće proći bez burnih atmosferskih dešavanja.

 

Pri tome, uz lokalnu pojavu kiše, grmljavine i pljuskova, treba očekivati izraženije olujno nevreme, uz jaku grmljavinu, grad, olujne vetrove i pljusak – navodi prof. Zoran Zadro.

– Ponegde, gde u kratkom vremenu padne velika količina kiše, moguće su kratkotrajne bujične poplave. Velika mogućnost za lokalno olujno nevreme postoji na severnom i srednjem Jadranu, Hrvatskoj, Bosni, Srbiji, severu Crne Gore i Makedoniji – navodi on.

– Ipak, nemojte da vas zavara ova promena vremena, osveženje i lokalne jake nepogode, pa da pomislite da je gotovo sa letom. Očekuje se kako će se žege vratiti na samom kraju ovog i početkom sledećeg meseca. Pojednini prognostički modeli ukazuju na to je da moguće da će toplotni talas biti jači od onih koji su nas do sada pogodili – zaključuje se.

(Srbijadanas)

Check Also

RUSKI EKSPERT OTKRIO: RAT RUSIJE I ZAPADA JE NEIZBEŽAN- RUSIJA IMA ORUŽJE I SPREMNA JE

Otvoreni vojni sukob između Rusije i kolektivnog Zapada je već neizbežan. Ovo je u intervjuu …