Home / AKTUELNO / Đukanović iz SNS-a: Da li će doći do novog Balkanskog rata? Da, svakako će doći i čini mi se da ga je nemoguće izbeći..

Đukanović iz SNS-a: Da li će doći do novog Balkanskog rata? Da, svakako će doći i čini mi se da ga je nemoguće izbeći..

Piše: Vladimir Đukanović
Balkan je mesto gde, uveče kada zaspiš, nikada nisi siguran da li će te dočekati mirno jutro. Dok si rekao keks, dogodi se politička kriza ili ratni sukob. Prosto rečeno, Balkan je idealno mesto za sukobe interesa svih mogućih sila, od onih velikih, do nas na mikroplanu, koji se glođemo i mlatimo zbog teritorije.

vladimir- djukanovic

Da se dogovorimo nismo mogli nikad, odnosno, bolje rečeno, nisu nam veliki ni davali priliku da se dogovorimo, ali, da zaratimo svi sa svima, mogli smo za dan. Naravno, svaki sukob na Balkanu, istorijski gledano, imao je podršku velikih, koji su svoje interese prelamali preko nas.

Tako će biti i u narednom Balkanskom ratu, koji nam se u vidu crnog oblaka nadvija nad glavama.

Prekrajanje granica na Balkanu ne može da se dogodi bez ratnog sukoba. To je činjenica, i to znaju i kreatori tog budućeg rata. Trenutno traje faza opipavanja pulsa. Sve se odvija u granicama davanja zapaljivih izjava od strane političara koji su lutke na koncu i koji po zadatku daju takve izjave.

Dok oni to rade, mediji i određeni geopolitički instituti pod kontrolom velikih zapadnih sila, uglavnom američki i britanski, objavljuju analize o neophodnosti promena granica na Balkanu, redefinisanja odnosa među balkanskim državama, navodno pogubnom uticaju Rusije, koji ukazuju na neophodnost većeg prisustva NATO na Balkanu i sl.

Na te „analize“ uvek se nadoveže poneki sitniji činovnik iz američke administracije zadužen za Balkan ili britanski početnik u njihovom Forin ofisu koji po zadatku daju izjave o Balkanu kao potencijalnom žarištu, gle čuda, zbog uticaja Rusije.

Potom se oglase nekadašnji visoki zvaničnici pomenutih zemalja koji su na Balkanu vodili ratove i kreirali krize kako bi dirigovano dodatno potpalili svojim izjavama kompletnu situaciju i osvežili nam ružna sećanja.

Ohrabreni takvim potezima, poslušnici političari na Balkanu, poput Haradinaja, Tačija, Rame, Kurtija, Izetbegovića i njima sličnih, kreću sa lupanjem u ratničke bubnjeve umislivši da su oni bitni.

Takvi su inače najopasniji, jer u svojoj želji da budu neki novi nacionalni lideri koji će svom narodu proširiti teritoriju nauštrb komšija, spremni su na svaki vid udvorištva prema velikima.

To je situacija kao kada posmatrate dresiranog majmuna. Sve dok mu ne date pušku, on je simpatična životinja, ali, kada mu date mitraljez u ruke, on nekontrolisano počne da rešeta po svima dok mu dreser ne kaže da stane i da mu vrati pušku.

Na dresuri su danas Haradinaj, Tači, Rama i njima slični. Kada im gazde budu rekle da započnu sukob, oni će to učiniti bez imalo razmišljanja. Uostalom, nije li jedan od njih baš zbog toga nedavno pušten iz kaveza?

Da zaključim ovo mučno pisanije. Da li će doći u perspektivi do novog Balkanskog rata? Da, svakako će doći i čini mi se da ga je nemoguće izbeći. Ne zato što mi na Balkanu priželjkujemo novu klanicu i krvoproliće, jer tako nešto priželjkuju samo psihopate, već zato što taj rat veliki hoće. Za realizaciju započinjanja sukoba imaju puno svojih dresiranih majmuna.

Šta Srbija da radi?

Da bude spremna na najgore. Naspram sebe imaće i dresere i majmune. Teško je tada da racionalnost izađe na površinu. Za početak, Vučić bi morao iz vlade po dubini da odstrani sve one koji godinama, neki čak i više od decenije, sa određenih pozicija više rade za neke zapadne zemlje nego za sopstvenu državu. Sa takvima unutar sistema nemoguće je dovoljno osnažiti državu i pripremiti je za ne daj Bože najgori scenario.

Zatim, svaku najavu sukoba na Balkanu u zapadnim medijima moramo ozbiljno da shvatimo, jer najave novog Balkanskog rata, u kome će svako sa svakim da se sukobi, ne stižu iz Srbije, već se preko zapadnih medija kontrolisano puštaju u javnost radi opipavanja pulsa i naše reakcije.

Takođe, svaku izjavu albanskih političara prema nama moramo da uzmemo kao stav SAD ili Velike Britanije i da se pripremamo za sve moguće scenarije kako ne bismo prošli kao Makedonija.

Da uprostimo: svuda i na svakom mestu moramo da vodimo beskompromisnu borbu za mir i sprečavanje bilo kakvog rata, a suštinski da se pripremamo za najgore.

(Standard)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …