Home / AKTUELNO / Ovo su pravi razlozi napada na sirijsku vojsku..!

Ovo su pravi razlozi napada na sirijsku vojsku..!

mapa-sirija

Avijacija Sjedinjenih Država tukla je kolonu sirijske armije i odreda koji ratuju na njenoj strani koja se kretala prema at-Tanfu, važnom gradu uz granicu sa Irakom.

Amerikanci su, po svemu sudeći, želeli da spreče udar snaga vlade u Damasku po pobunjeničim grupacijama koje – uz podršku SAD u oružju i novcu – drže taj deo Sirije.

Bela kuća i Pentagon, zapravo, nastoje da spreče sirijsku armiju i njene saveznike da povrate kontrolu nad magistralnim putem Damask-Bagdad i uspostave kontrolu nad granicom sa Irakom.

Vašington tvrdi da se nije radilo o koloni sirijske armje nego o vozilima sa borcima „provladinih odreda”.

Kolona se približavala pozicijama ispred at-Tanfa koje u provinciji Suvejda drže odredi proameričke grupacije Nova sirijska armije.

Nezvanično: napad se dogodio 27 kilometara severozapadno od at-Tanfa, a bombardovanoj kloni su bila 4 tenka, 8 pikapova sa instaliranim mitraljezima, četiri druga vozila sa teškim mitraljezima i jedna samohotka „Šilka”.

Neki arapski mdiji tvrde da je u koloni bilo pet tenkova.

Zapadne agencije prenose izjavu anonimnog američkog visokog oficira da su provladine snage navodno bile nekoliko puta upozorene da se ne primiču položajima Nove sirijske armije.

Takođe: da su u tučenoj koloni bili i pripadnici proiranske šiitske milicije koja ratuje na strani sirijske armije.

Srijski mediji navode da su u koloni bili vojnici sirijske regularne armije, Nacionalnih snaga odbrane, Hezbolaha i dobrovoljačkog iračkog šiitskog „Bataljon imama Alija”.

Navodno su dva tenka bila pogođena, šest vojnika ubijeno, a još trojica ranjena.

Član spoljnopolitičkog komiteta gornjeg doma ruskog parlamenta, Igor Morozov, zatražio je da se ovaj američki napad proglasi za akt vojne agresije na Siriju.

On je upozorio da Amerikance zanima pre svega svrgavanje sirijskog lidera Bašara Asada.

U junu prošle godine su ruski avioni kod at-Tanfa bombardovali proameričku Novu sirijsku armiju.

(Fakti)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …