Home / AKTUELNO / EKSKLUZIVNO! PRVI INTERVJU MILORADA ULEMEKA LEGIJE IZ ZATVORA, KOJI OTKRIVA: Miloševićevo hapšenje je naplaćeno 5 miliona dolara! (VIDEO)

EKSKLUZIVNO! PRVI INTERVJU MILORADA ULEMEKA LEGIJE IZ ZATVORA, KOJI OTKRIVA: Miloševićevo hapšenje je naplaćeno 5 miliona dolara! (VIDEO)

Milorad Ulemek Legija, nekadašnji komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO), u svom prvom intervjuu otkako se nalazi u zatvoru zbog ubistva premijera Zorana Đinđića zbog čega je osuđen na 40 godina, tvrdi da je režim 2001. godine, tadašnji DOS, hapšenje bivšeg predsednika Jugoslavije i Srbije Slobodana Miloševića naplatio pet miliona dolara!
legija
Legija je nakon 12 godina provedenih u zatvoru prvi put progovorio za nedeljnik “Ekspres”, a čiji je deo preneo Informer, i rekao kako je s namerom puštena informacija u javnost prema kojoj su Miloševića hapsili pripadnici “zemunskog klana“, jer je tada to bio jedini način da se naplati milionska ucena koju su Amerikanci svojevremeno raspisali za Miloševića.

Naime, da su kojim slučajem Miloševića uhapsili nadležni državni organi u noći između 31. marta i 1. aprila 2001. godine, ne bi bilo osnova za isplatu miliona.

– Informacija da je u tom događaju učestvovao “zemunski klan” klasična je podmetačina, koja je smišljena mnogo ranije, jer jedino tako su mogli da uzmu novac za Miloševića, odnosno pet miliona dolara, koji je davan za njegovo hapšenje. Da su ga uhapsili državni organi, onda ne bi mogle pare da se uzmu. Zato je puštena priča o “zemuncima” – objasnio je bivši komandant JSO.

On je napomenuo i da je njegovoj jedinici izričito naređeno da bude u civilinoj odeći s fantomkama.

milosevic- hapsenje

– Nas su poslali u civilnoj odeći umesto u uniformama za intervenciju, koje smo uvek nosili prilikom angažovanja. Trebalo je te noći da glumimo “zemunce”… A taj famozni “zemunski klan” u to vreme nije ni postojao. Grupa oko Spasojevića (Dušan Spasojević Šiptar prim. aut.) nastaje tek u avgustu 2002. godine, kada se Spasojević razišao s njegovim dotadašnjim šefom Čumetom. Tako da je to samo još jedan primer podmetanja lažnih informacija široj javnosti – poručio je Legija.

Ulemek je naglasio kako je u noći hapšenja Miloševića neko pokušao da izazove opasan sukob vojske i policije.

– Jedinica nije imala nikakve veze sa sramnim činom hapšenja predsednika. Jedini zadatak JSO te noći bio je da preuzme obezbeđenje objekta vile “Mir”, pošto je vojska dobila nalog da se povuče i prepusti taj objekat MUP-u. Naravno, neko je te noći namerno hteo da izazove oružani sukob između vojske i JSO. Samo hladne glave nas nekolicine sprečile su da do tog sukoba dođe – nastavja Legija priču o hapšenju Miloševića i tvrdi da je naređenje za napad dao tadašnji bivši šef Državne bezbednosti:

milosevic- hapsenje 1

– Onaj idiot Goran Petrović je potpuno sumanuto i mimo svakog rezona komandovao napad na objekat, iako za time nije bilo potrebe. Rezultat takve sumanute odluke bio je ranjeni pripadnik JSO i jedan civil. Srećom, ja sam na vreme shvatio u šta nas guraju i prekinuo sam to ludilo.

Inače, Legija je otkrio i to da je u noći hapšenja bivšeg predsednika umalo poginuo.

– Te večeri sam umalo poginuo. Metak ispaljen iz vile “Mir” me je okrznuo po vratu i samo luda sreća me je sačuvala te noći. I dan-danas čuvam tu jaknu s kapuljačom kroz koju je metak prošao.

Na kraju, on je potvrdio da se u noći hapšenja i lično video sa Slobodan Miloševićem.

milosevic-hapsenje 2

– Te noći sam se video sa predsednikom Miloševićem i kasnije omogućio mirnu komunikaciju između njega i nadležnih organa. Oni su poslali Čedu (lider LDP Čedomir Jovanović, prim. aut.) na te pregovore, što je bio čist cinizam.

S druge strane, Siniša Vučinić, bivši funkcioner JUL koji je bio optužen za sprečavanje hapšenja Slobodana Miloševića, za Informer je rekao da Ulemek nije bio ranjen u sukobima ispred vile “Mir”. Vučinić je u međuvremenu oslobođen optužbi, a povodom Legijinih naovda kaže da bivši komandant JSO ne govori istinu do kraja.

– Legija nije bio ranjen te večeri. Nas dvojica smo se videli u vili. Sedeo je pored mene i tražio čašu vode. Izvinio se i nama i Miloševiću rekavši da se “greške prave”. Tada mu je Milošević rekao: “E moj Milorade, zar ovako da se srećemo? Ovo od tebe nisam očekivao, od tako naovdno velikog patriote…” Ulemek se na ove reči rasplakao i rekao da ništa ne može, da je vojnik države i da su mu naredili – prisetio se Vučinić i dodao kako i dalje veruje u dogovor “zemunskog klana” i tadašnjih vlasti oko Miloševićevog hapšenja:

– Odgovorno tvrdim da su te večeri ispred vile bili “zemunci” i radili po dogovoru s vlastima, čiji je predstavnik bio Čeda Jovanović. Dakle, Ulemekova priča je samo 50 odsto tačna. Jasno je da se Jovanović ispred DOS dogovarao sa “zemuncima”. Njima su navukli fantomke, a tu je bila i Legijina grupa. Trudio se da bude medijator, pomiritelj, i da sve kontroliše kako bi učestvovao u uzimanju novca – podvukao je on, a OVDE pročitajte šta je lider LDP rekao o noći u kojoj je uhapšen Slobodan Milošević.

milosevic-hapsenje 3

OVAKO JE TEKLO HAPŠENJE MILOŠEVIĆA

* Privođenje je počelo u petak 30. marta 2001. godine, a završeno je nakon dva dana i sedmočasovnih pregovora;

* U noći između petka i subote oko sto policajaca pod punom opremom pojavilo se na ulazu u kuću;

* U subotu, 31. marta ujutru je ministar policije Dušan Mihajlović izjavio da je nalog za hapšenje tadašnjeg predsednika države izdat na osnovu krivične prijave za zloupotrebu službenog položaja;

* U noći između subote i nedelje Čedomir Jovanović pregovara sa Miloševićem o mirnoj predaji, a šezdesetak policajaca se približilo jednoj od kapija vile, nakon čega su se zaculi pucnji. Navodno, uvis je pucala Slobodanova ćerka Marija Milošević;

* Milošević je u nedelju 1. aprila 2001. godine odveden u Centralni zatvor, a na Vidovdan je prebačen u Hag gde je bio do svoje smrti, 11. marta 2006. godine.

Čitav intervju možete pročitati 27. maja u nedeljniku “Ekspres”.

Pogledajte video:

 

(Telegraf)

 

 

Check Also

SAD POČINJU ZAUZIMANJE SEVERNOG MORSKOG PUTA- MOGUĆ SUKOB SA RUSIJOM

Sjedinjene Države i njihovi saveznici žele da pojačaju svoje prisustvo na Arktiku kako bi kasnije …