Home / AKTUELNO / ERDOGAN OPET RUSIMA U LEĐA: Sa Putinom jedno a pred Bajdenom tražio ovo..

ERDOGAN OPET RUSIMA U LEĐA: Sa Putinom jedno a pred Bajdenom tražio ovo..

500Turski lider Redžep Tajip Erdogan kaže da su snage sirijskih pobunjenika, potpomognute turskom vojskom, preuzele kontrolu nad pograničnim gradom Džarablusom.

Taj grad je jedno od uporišta džihadista Islamske države.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom ponovio da se protivi ostanku sirijskog predsednika Bašara el Asada na vlasti, ocenivši da u Siriji “neće biti moguće uspostaviti demokratiju sa njim na čelu”.

Erdogan je dodao da su pobunjenici preuzeli kontrolu nad “državnim institucijama” u gradu Džarablusu i prinudili džihadiste Islamske države na povlačenje.

erdogan- bajden

Bajden je naveo da SAD podržavaju ofanzivu Turske u Džarablusu i dodao da američke snage pružaju podršku iz vazduha turskoj vojsci.

“Snažno podržavamo ono što turska vojska čini u Siriji i smatramo da turske granice treba da budu isključivo pod kontrolom turskih vlasti”, rekao je Bajden.

Sirijski pobunjenici saopštili su prethodno da su njihove trupe, u ofanzivi pod vođstvmom turskih snaga, ušle u grad Džarablus, ključno uporište džihadista Islamske države na granici sa Turskom.

Prema navodima portparola pobunjeničkih snaga, njihovi borci ušli su danas u Džarablus, u potrazi za “ćelijama” Islamske države.

Sirijski mediji bliski opoziciji preneli su da su pobunjenici ušli na područje grada i da islamistički militanti pružaju slab otpor.

Pobunjenici navode da su se snage Islamske države povukle ka svom uporištu u gradu Al Babu, južno od Džarablusa, i da se pred turskim trupama sklanjaju u okolna sela.

Turska agencija Anadolija takođe je prenela da su sirijski pobunjenici ušli u Džarablus, a televizijska mreža Si-eN-eN (CNN) Turk objavila je snimak na kojem se navodno vide pobunjeničke jedinice u centru Džarablusa.

(Beta)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …